Storytelling in 12 stappen, Mieke Bouma

Het boekje  ‘Storytelling in 12 stappen’ van Mieke Bouma zegt op de achterflap gebaseerd te zijn op een tweetal andere boeken: ‘The Hero with a Thousand Faces’ van Joseph Campbell uit 1948 en ‘The Writer’s Journey’ van Christopher Vogler.


Net als in die twee boeken legt Bouma de verhaalstructuur bloot. Ook in de opbouw volgt de auteur de twaalf stappen van de reis van de held. Het is een theoretisch boekje, maar eerder voor schrijvers met literaire ambities en scenarioschrijvers dan voor storytellers in een corporate setting. Behalve wat opdrachten en oefeningen voegt Bouma ook niet zo veel praktische informatie toe aan Campbell en Vogler. Vandaar dat ik van de gelegenheid gebruik maak om die twee boeken – je zou ze het Oude en het Nieuwe Testament kunnen noemen – te bespreken.

 

 

Met behulp van Freud (Totem en Taboe en Traumendeuting) en Jung (archetypen en collectief onderbewuste) destilleert de Amerikaan Campbell een vast ontwikkelingspatroon van de held in mythen van over de hele wereld en van alle tijden. Bouma volgt die stappen één op één. Dat patroon ziet er ongeveer zo uit: de hoofdpersoon wordt geroepen, houdt zich doof, totdat er iets gebeurt, gaat op pad, betreedt een hem onbekend universum, ontmoet daarin medestander en tegenstanders, krijgt tegenslag en dreigt in zijn missie te falen, komt in een crisis, weet die te overwinnen, wordt dan geconfronteerd met zijn grootste vijand (climax), verslaat die waarna de held het object van zijn missie (de graal of zijn geliefde) in bezit kan nemen en als een echte held terugkeert naar huis. Geboorte, leven, dood. Begin, midden, eind. Het gaat dus om het leven zelf. Om een gids voor de stadia van je eigen leven.

 

 

Christopher Vogler, story consultant voor Hollywood films, vertaalde in 2010 de ‘Hero’s Journey’ uit het boek van Campbell naar de filmindustrie. En inderdaad: daar past het patroon één-op-één op. Vogler zegt dat schrijvers van avonturenfilms dezelfde ervaring doormaken als de ervaringen die de held doormaakt. Vandaar de titel van zijn boek. Hij onderscheidt 12 stadia. Vandaar de titel van Mieke Bouma. Kijk eens hoe knap Volgler zijn boek presenteert: 

Reageer


Volg onsDeel