Hoe maak je je expertise te gelde? 7 tips voor een thought leadership strategie

Je expertise is goud waard. Hoe maak je die te gelde? Expertise-marketing is een strategie voor thought leadership. Net als whitepaper-marketing en e-book marketing. Elke professionele organisatie, elke kennisinstelling maar ook elk bedrijf dat als innovatief bekend wil staan, streeft naar thought leadership. Je wilt gewoon best in class zijn. Hoe doe je dat?

Thought leadership is een typisch begrip uit de kenniseconomie. Maar dat wil niet zeggen dat het alleen in de diensten-economie relevant is. Elk bedrijf, elke organisatie en elke professional kan een thought leadership positie nastreven. Van Philips tot aan de frietkraam op de hoek. Productiebedrijven kunnen bij uitstek een thought leadership strategie voeren. Een bedrijf als Apple communiceert met zijn iPhone, Google met zijn zoekmachine en DSM met de ontwikkeling van enzymen. Daarmee kun je prima laten zien dat je een innovatieve speler bent in de frontlijn van je industrie.  


communiceer je creatieve denkvermogen

De grootste instinker is dat je denkt dat het om de communicatie rondom je producten gaat. In plaats daarvan gaat het om de communicatie van het innovatieve en creatieve denkvermogen van de organisatie. Dát is de kernwaarde en het kapitaal. En die producten zijn daar het tastbare bewijs van. Denk aan Apple: Think different! Of aan Audi: Voorsprong door techniek. Of Renault: Créative technologie. Ook zakelijke dienstverleners hebben producten waarmee ze kunnen communiceren: modellen, boeken, whitepapers, e-books, seminars, trainingen en noem maar op. Maar opnieuw: het gaat om het innovatieve en creatieve denkvermogen dat je moet communiceren en onderbouwen met die concrete bewijzen, niet om de producten zelf.

Contentmarketing

Grote bedrijven kunnen adverteren. Voor professionals is een thought leadership strategie tegenwoordig voor 70 procent een kwestie van contentmarketing. De vraag is dus eerst af of je het relatiebestand op orde hebt? Dat geldt ook voor bureaus. Heb je al in beeld gebracht welke (digitale) kennisplatforms op het eigen onderwerp goed bezocht worden? Zijn er al contacten opgebouwd met vakbladen en publieke media? Welke congresorganisaties zijn actief in je werkveld? Ben je al aangesloten bij spreekbureaus

professionals

Tegelijkertijd zullen je professionals dit ook moeten willen. Daar zal de focus op moeten liggen bij het aanname-beleid en in je beloningsbeleid. Op professionals die voorop lopen in hun vakgebied. Dat zou een centrale waarde moeten zijn in het DNA van je organisatie. Dat is wat je moet stimuleren en waarop je je mensen moet uitdagen. Want je organisatie wil professionals die zich manifesteren in de frontlijn van hun vakgebied. Dat dwingt hen ook om bij te blijven. Maar je maakt het je professionals wel iets gemakkelijker door hen te faciliteren. Bijvoorbeeld met een training Schrijven met Impact.

Schrijftraining voor advocaten, consultants, coaches, accountants, wetenschappers en beleidsmedewerkers
Schrijftraining voor advocaten, consultants, coaches, accountants, wetenschappers en beleidsmedewerkers

tips voor een thought leadership strategie

  • Kijk eerst eens hoe je brand op dit moment door de markt gepercipieerd wordt. Zie je daar aanknopingspunten voor een thought leadership strategie? Wie zijn dan je concurrenten? Welke voorsprong hebben die?
  • Denk hier eens over na: iemand die boren verkoopt, kan prachtige verhalen ophangen over zijn assortiment boren. Maar zijn klanten zijn helemaal niet geïnteresseerd in boren, maar in gaten.
  • Wil het bestuur een thought leadership strategie? En zo ja, zijn ze ook bereid om zo'n strategie radicaal door te voeren en door te trekken? 
  • Als het bestuur erachter staat, begin dan te investeren in je voorhoedespelers. Geef ze de ruimte om artikelen, whitepapers en e-books te schrijven. Geef de jongere garde een schrijftraining, want dat is vaak wat in de praktijk het plezier in het schrijven aanjaagt. Geef ze een mediatraining
  • Maak je organisatie platter. Bureaucratische organisaties worden nooit gezien als thought leaders. Geef je professionals de ruimte om aan eigen projecten te werken, mits die passen in de strategie van de onderneming.
  • Begin met een strategie van corporate branding by personal branding
  • Denk ook eens aan een alliantie met een partner waar je misschien niet meteen aan denkt. Het Google Art Project is een online compilatie van hoge-resolutie afbeeldingen van kunstwerken uit musea over de hele wereld.
  • Stimuleer het ondernemerschap binnen je bedrijf door verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie te leggen. Maak er een uitdaging van. Zet professionals die bijdragen aan de thought leadership strategie in het zonnetje.
  • Zorg voor een cultuur waarin fouten maken mag, mits ervan wordt geleerd. Elke thought leadership strategie is gedoemd te mislukken in een sfeer van angst. Je professionals moeten zich durven ontwikkelen.

Interesse in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek over een thought leadership strategie?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Lees meer:

Reactie schrijven

Commentaren: 0