Hoe krijg je een artikel gepubliceerd? Een handvol tips

Het publiceren van een artikel in een krant, tijdschrift of vakblad is niet heel ingewikkeld. Er is een staande vraag naar artikelen. Hoe krijg je nou een artikel gepubliceerd?

Hoe krijg je een goed artikel gepubliceerd in een krant, tijdschrift of vakblad?
Artikel voor NRC Handelsblad over de geschiedenis van bier in Nederland

Mijn eerste artikel was een stuk op de opiniepagina van de Volkskrant dat aanvankelijk werd geweigerd. Het ging over de relatie tussen ouders en kinderen met betrekking tot de ziekte polio. Die stak begin jaren negentig op de Veluwe weer de kop op. Ik kreeg er van de redacteur in kwestie een hele uitleg bij waarom ze het niet zouden plaatsen. Het was nog in de tijd van de floppy's, dus haalde ik het stuk bij de Volkskrant op om het vervolgens bij een redacteur van Vrij Nederland af te geven. Die liet een week later weten er niks in te zien. Nadat ik de floppy had opgehaald, fietste ik in de stromende regen naar huis en kwam weer langs de redactie van de Volkskrant. En ik zie me nog denken: wat maakt het uit... en leverde de floppy opnieuw af bij de redactie van de opiniepagina. De volgende dag stond het stuk op de opiniepagina van de Volkskrant.  

  1. Dus de eerste tip is: doorzetten!  
  2. Pols eerst een redacteur van de krant of het tijdschrift dat je wilt benaderen. Bedenk dat de enige vraag die een redacteur zichzelf stelt, is de vraag of de lezer in het onderwerp of de opinie geïnteresseerd is. Als je weet waarom je onderwerp of opinie de abonnees interesseert, dan kun je de redactie benaderen. Het is altijd beter om een artikel bij een specifieke redacteur aan te kaarten in plaats van de redactie in het algemeen. Kijk dus eerst wie je precies hebben moet.
  3. Heeft de redacteur in kwestie helemaal geen tijd, vraag dan het emailadres en stuur de samenvatting, voorzien van aanleiding en duidelijke auteursomschrijving: welke relatie heb je als auteur met het onderwerp? 
  4. Als je belt, bel dan op een geschikt tijdstip en niet vlak voor een deadline of het zakken van de krant. Als je over je artikel wilt overleggen, doe dat dan kort en gestructureerd. Vraag of er interesse is in een bepaald onderwerp en schets hoe je het voor je ziet. Luister goed naar de feedback van de redacteur. Probeer samen tot een afspraak te komen over inhoud, lengte, toon, beloning en mogelijke aanleverdatum. Voor opiniestukken wordt overigens niet betaald. 
  5. Leg niet meteen een kant en klaar artikel voor, maar maak een korte samenvatting van het stuk in - zeg - 200 woorden. Dat kan niet altijd. Op de opiniepagina's moet je je artikel van maximaal 800 woorden insturen. Maar soms kun je een artikel ook op een andere pagina in de krant kwijt. Dan doet je mening niet of althans een stuk minder ter zake, maar gaat het om de achtergrond of de invalshoek. 
  6. Redacteuren van vakbladen zijn doorgaans nog gemakkelijker te benaderen. Vraag even via het redactiesecretariaat welke redacteur je voor het betreffende onderwerp moet hebben en bereid dat gesprek in elk geval in zoverre voor dat je weet wat de lezer/abonnee met je artikel opschiet.
  7. Denk van tevoren al na over een of twee alternatieven, mocht de redactie of redacteur toch van publicatie willen afzien, maar vraag altijd wel om de reden. Dat helpt je alleen maar verder.  
  8. Bedenk dat kranten liever niet artikelen plaatsen van anderen, als ze die artikelen zelf ook hadden kunnen c.q. moeten schrijven. Dus artikelen met een hoge nieuwswaarde. Toen ik zo'n stuk ooit aan het AD leverde, zette de krant het op de voorpagina, maar wel zonder mijn naam erbij met de toevoeging: 'Van onze redactie'. 

Kunnen wij je helpen bij het publiceren van een artikel?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Reactie schrijven

Commentaren: 0