Hoe krijg je een artikel gepubliceerd?

 • Hoe krijg je een artikel in een vakblad of op de opiniepagina gepubliceerd? De enige vraag die je zou moeten beantwoorden is de vraag of de lezer in het onderwerp of de opinie geïnteresseerd is. Dat is namelijk ook de enige vraag die een redacteur zichzelf of zijn collega's stelt. Als je weet waarom je onderwerp of opinie de abonees interesseert, dan kun je de redactie benaderen. Het is altijd beter om een artikel bij een specifieke redacteur aan te kaarten.


 • Leg niet een kant en klaar artikel voor, maar maak een korte samenvatting van het stuk in - zeg - 200 woorden. Dat kan niet altijd. Op de opiniepagina's moet je je artikel van maximaal 800 woorden insturen. Maar soms kun je een artikel ook op een andere pagina in de krant kwijt. Zoek dan eerst even uit bij welke redacteur je moet zijn.
   
 • Redacteuren zijn over het algemeen goed benaderbaar, maar je weet nooit zeker of je ze niet net vlak voor een deadline belt. Dus vraag even of het schikt, dat je een onderwerp wilt aankaarten. Vraag het emailadres en stuur de samenvatting, voorzien van aanleiding en duidelijke auteursomschrijving: welke relatie heb je als auteur met het onderwerp? Of stuur, als je er een goed gevoel bij hebt, het hele artikel. 

   
 • Redacteuren van vakbladen zijn doorgaans nog gemakkelijker te benaderen. Vraag even via het redactiesecretariaat welke redacteur je voor het onderwerp moet hebben.

   
 • Denk van tevoren al na over een of twee alternatieven, mocht de redactie van publicatie afzien. Mijn eerste artikel ooit op de opiniepagina van de Volkskrant werd aanvankelijk geweigerd. Ik kreeg er van de redacteur in kwestie een hele uitleg bij waarom ze het niet zouden plaatsen. Het was nog in de tijd van de floppy's, dus haalde ik het stuk bij de Volkskrant op om het vervolgens bij een redacteur van Vrij Nederland af te geven. Die liet een week later weten er ook niks in te zien. Nadat ik de floppy had opgehaald, fietste ik in de stromende regen naar huis en kwam weer langs de redactie van de Volkskrant. Ik dacht: kan mij het bommen... en leverde de floppy opnieuw af bij de redactie van de opiniepagina. De volgende dag stond het in de krant.    

Bob Duynstee

 

Zie ook: Persbericht schrijven

 

Hulp nodig bij het publiceren van een artikel?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.