Hoe krijg je een artikel gepubliceerd? Een handvol tips

Hoe krijg je een artikel gepubliceerd? een handvol tips

Het publiceren van een artikel in een krant, tijdschrift of vakblad is niet heel ingewikkeld. Er is een staande vraag naar artikelen. Alleen niet artikelen die voorbehouden zijn aan de redactie. Dus nieuws voor een krant... dat is altijd lastig. Achtergrondverhalen gaat makkelijker. Hoe krijg je nou een artikel gepubliceerd?

Hoe krijg je een artikel gepubliceerd in een krant, tijdschrift of vakblad?

 

 

 

Mijn eerste artikel ooit op de opiniepagina van de Volkskrant werd aanvankelijk geweigerd. Ik kreeg er van de redacteur in kwestie een hele uitleg bij waarom ze het niet zouden plaatsen. Het was nog in de tijd van de floppy's, dus haalde ik het stuk bij de Volkskrant op om het vervolgens bij een redacteur van Vrij Nederland af te geven. Die liet een week later weten er niks in te zien. Nadat ik de floppy had opgehaald, fietste ik in de stromende regen naar huis en kwam weer langs de redactie van de Volkskrant. Ik dacht: kan mij het bommen... en leverde de floppy opnieuw af bij de redactie van de opiniepagina. De volgende dag stond het in de krant.  

 

  • Dus de eerste tip is: doorzetten! 

 

  • Pols eerst een redacteur van de krant of het tijdschrift dat je wilt benaderen. Bedenk dat de enige vraag die een redacteur zichzelf stelt, is de vraag of de lezer in het onderwerp of de opinie geïnteresseerd is. Als je weet waarom je onderwerp of opinie de abonnees interesseert, dan kun je de redactie benaderen. Het is altijd beter om een artikel bij een specifieke redacteur aan te kaarten.

 

  • Heeft de redacteur in kwestie helemaal geen tijd, vraag dan het emailadres en stuur de samenvatting, voorzien van aanleiding en duidelijke auteursomschrijving: welke relatie heb je als auteur met het onderwerp? 

 

  • Als je belt, bel dan op een geschikt tijdstip en niet vlak voor een deadline of het zakken van de krant. Als je over je artikel wilt overleggen, doe dat dan kort en gestructureerd. Vraag of er interesse is in een bepaald onderwerp en schets hoe je het voor je ziet. Luister goed naar de feedback van de redacteur. Probeer samen tot een afspraak te komen over inhoud, lengte, toon, beloning en mogelijke aanleverdatum. 

 

  • Leg niet een kant en klaar artikel voor, maar maak eventueel een korte samenvatting van het stuk in - zeg - 200 woorden. Dat kan niet altijd. Op de opiniepagina's moet je je artikel van maximaal 800 woorden insturen. Maar soms kun je een artikel ook op een andere pagina in de krant kwijt. Zoek dan eerst even uit bij welke redacteur je moet zijn.

 

  • Redacteuren van vakbladen zijn doorgaans nog gemakkelijker te benaderen. Vraag even via het redactiesecretariaat welke redacteur je voor het onderwerp moet hebben.

     
  • Denk van tevoren al na over een of twee alternatieven, mocht de redactie of redacteur toch van publicatie willen afzien, maar vraag altijd wel om de reden. Dat helpt je alleen maar verder.   

Bob Duynstee 

Hulp nodig bij het publiceren van een artikel?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.