Een goed artikel schrijven voor een vakblad of krant? Onze tips

ZZP'ers en professionals kunnen zichzelf prima promoten door een goed artikel te schrijven voor een vakblad of krant. Je kunt bijvoorbeeld je visie of mening geven over een discussie in de krant of op een forum. De pdf van een gepubliceerd artikel doet het vervolgens weer goed op je eigen website. Wat zijn de belangrijkste tips voor het schrijven van een artikel?

Training schrijven, schrijftraining Schrijven met Impact
Schrijftraining voor hoger opgeleiden als consultants, beleidsmedewerkers, advocaten, wetenschappers en accountants
  • Vraag je eerst af wat de relevantie is voor de doelgroep van het vakblad of de krant. In een vakblad schrijf je voor je eigen peers, dus daar mag je meer de diepte ingaan maar vermijd ook daar het niveau van de puntzakspecialist, tenzij je voor een wetenschappelijk forum schrijft. 
  • In een vakblad staat je onderwerp centraal, op de opiniepagina je mening.  
  • Als het om je mening gaat, kan het soms helpen om eerst een argumentatieschema te maken: hoe ga je je conclusie/mening/visie onderbouwen?

wat is je punt?

  • Vat de koe bij de horens en begin meteen met het belangrijkste: wat is je punt, wat wil je daarover zeggen en waarom is dat geluid de moeite waard? Val dus met de deur in huis. 
  • Werk nu in een zo recht mogelijke lijn naar de conclusie toe. Verdeel je artikel in korte alinea's en markeer de topische zin. De topische zin is de belangrijkste zin in je alinea. Opgeteld zouden die topische zinnen de lijn van je verhaal moeten vertellen. Van kop tot conclusie.
  • Is er een actuele aanleiding voor je artikel? Dat verhoogt de attentiewaarde. Reageer je op iemand, maak dan meteen duidelijk op wie en waarom je daarop reageert. 

een goed artikel schrijven? praktijkvoorbeelden

  • Een geschreven artikel kan, anders dan een lezing of presentatie, in een hogere informatiedichtheid meekrijgen maar eigenlijk zit niemand op opsommingen of op reeksen feiten te wachten. Dat is geen schrijven. En terwijl de nuances er in een vakblad toe doen, zit in een krant geen lezer daarop te wachten. Dus op de opiniepagina geen 50 shades of grey, geen enerzijds/anderzijds redeneringen, geen desalnietteminnen en desniettegenstaanden. Probeer zo recht voor zijn raap te schrijven. Van dik hout zaagt men planken.
  • Gebruik normale woorden. Ook in vakbladen. En vermijd, althans op de opiniepagina's of in publieksbladen, jargon. Voor peer-to-peer communicatie met vakgenoten kan jargon prima werken, maar besef dat het ook daar niet bijster creatief overkomt.  
  • Ervaring tikt aan. Praktijkvoorbeelden doen het altijd goed. Theoretische uitweidingen jaagt redacteuren van publieksbladen in de gordijnen. Probeer dus niet de puntzakspecialist uit te hangen.

een goed artikel schrijven? de metafoor

Voor iedere vraag ontwikkelen wij een praktisch en inspirerend traject. Verder praten over het schrijven van een artikel voor een krant of vakblad of over de training?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0