Wat moet je weten als je wordt geïnterviewd?

wat moet je weten als je wordt geinterviewd?

Hoe bereid je een interview voor? Dat begint met je verhaal op orde te krijgen. Elke professionele journalist kan je vertellen welke vragen een collega kranten-, radio- of tv-journalist zal stellen. Dat is echt niet zo’n kunst als je je vak verstaat en de programma- of redactieformule kent. Schrijf een Q&A (een vraag/antwoord) uit en oefen dat. Niet dat je er daarmee bent, maar dat is wel de basis.

Interview. Interviewer. Word je geïnterviewd? Bereid je verhaal goed voor

Bij een tv-interview komt veel meer kijken dan alleen je verhaal op orde hebben. Minstens zo belangrijk is je non-verbale communicatie: hoe je iets zegt. Of hoe je juist iets niét zegt. Denk aan Rutger Castricum vs Ella Vogelaar. Exit Vogelaar. Beelden kunnen een heel interview overheersen. Laat je niet uit het veld slaan door een onverwachte vraag als: ‘Waar maakt u zich eigenlijk druk om?’ Ook op dat soort vragen kun je je voorbereiden. 

 

Maak je verhaal op orde  

Zeker als je nog geen of weinig media-ervaring hebt, maar wel een verhaal te vertellen hebt, is het verstandig om te oefenen. En dat oefenen werkt nu eenmaal beter als je het serieus aanpakt. Speel het rollenspel en train je antwoorden. Dat begint natuurlijk met de opbouw van het grotere verhaal en de boodschap: wat wil je waarom tegen wie zeggen? En vervolgens met het formuleren van de antwoorden op de vragen die komen. Net zo lang tot je die antwoorden kunt dromen. Dan pas ga je werken aan je stem (radio) en presentatie (televisie). 

 

 

Dus ga oefenen met een professionele interviewer die gewend is om de advocaat van de duivel te spelen om:

  • De lijn en opbouw van je verhaal op te zetten
  • Je boodschap scherp te krijgen en je formuleringen helder, zodat je op het moment suprême niet hakkelt of naar woorden moet zoeken
  • Een lijstje met vragen-die-je-liever-zou-verdringen op te stellen
  • Een lijstje met uit-het-veld-sla-vragen op te stellen, zodat je daardoor tijdens het interview niet door wordt overvallen
  • De antwoorden net zo vaak op camera te oefenen totdat je ze kunt dromen 
  • Te oefenen op je non-verbale communicatie, waardoor je overtuigend overkomt.  

Bob Duynstee  

 

Reageer

Verder praten over een interview?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Deel dit!

Volg ons