Affiliatemarketing: een slimme manier van acquisitie, marketing en omzetverhoging. Of: Waarom zijn Gert en Hermien blij?

Als professional of ondernemer heb je niet de marketingkracht van een multinational. Toch moet ook jij je producten afzetten in je markt. Dat vraagt om een slimme marktbenadering. Affiliatemarketing is zo’n slimme manier.

Affiliate marketing
Gert en Hermien: "daarom ben ik blij!"

Laten we eens met een simpele vraag beginnen. Wat is beter: 1 x 1 product verkopen voor 100 euro of 2 x 1 product voor 50 euro? Inderdaad, de opbrengst is hetzelfde. Het verschil is alleen dat je in het eerste geval één persoon met je product in contact hebt gebracht en in het tweede geval twee. En dat is honderd procent méér. Producenten en professionals communiceren namelijk via hun producten of diensten. Dus hoe meer je er daarvan afzet, hoe groter de kans dat je er later nóg meer afzet. Het enige dat je moet snappen is dat je daar iets voor over moet hebben. Voilà! 

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing
Affiliate marketing | Handboek voor marketeers

Affiliate marketing is een samenwerkingsverband tussen een producent en een verkoper (de affiliate), die voor een commissie het aangeboden product via zijn eigen kanaal (webwinkel, facebook-pagina) promoot en verkoopt tegen een vooraf overeengekomen commissie. Daarbij kan het om werkelijk alle producten en diensten gaan die je je maar kunt voorstellen: boeken, cursussen, dienstverlening, computers, huishoudelijke spullen en noem maar op.  

 

Om het simpel te houden nemen we als voorbeeld Gert (als producent/verkoper) en Hermien (als affiliate). Gert uit Geleen verkoopt op internet voor € 100 een digitale schrijfcursus, een dienst verpakt als product. Zijn eigen klanten en volgers heeft hij al met de schrijfcursus in contact gebracht, wat inderdaad heeft geleid tot verkoop. Maar nu stokt die verkoop, terwijl het product voor een veel grotere groep interessant kan zijn. Tom Poes, verzin een list!

 

schrijfcursus

Op Texel zit Hermien en runt daar een uitzendbureau voor secretaresses. Op haar website en facebookpagina wil ze graag alles aanbieden wat secretaresses leuk/handig vinden. Dat genereert immers bezoekers (lees: potentiële kandidaten voor haar kaartenbak). Een schrijfcursus past prima bij haar doelgroep en dus begint ze met het online promoten van Gert's schrijfcursus. Bovendien verdient ze daaraan, want iedere keer als Hermien haar contacten doorstuurt naar Gert's verkooppagina en daarmee een verkoop realiseert, krijgt ze -zo is vooraf afgesproken- € 20,- commissie. Gert krijgt de overige € 80,- 

 

Gert blij, Hermien blij. Gert is blij, omdat Hermien op “no cure, no pay” basis voor hem werkt als online promotiemedewerkster. Hij hoeft haar dus pas te betalen als ze resultaat heeft behaald. En Hermien is blij omdat ze direct kan beginnen met het aanbieden van een voor haar doelgroep interessant product dat ze niet zelf heeft hoeven ontwikkelen en waarop ze ook nog eens verdient.

hoe breng je vraag en aanbod bij elkaar?

Affiliate Marketing. Praktijkboek Voor Adverteerders En Affiliates
Affiliate marketing | Praktijkboek Voor Adverteerders En Affiliates

De vraag is alleen: hoe breng je aanbod (Gert) en vraag (Hermien) bij elkaar? In dat gat zijn de zogeheten affiliate netwerken gesprongen. Of misschien moet je het wel omdraaien: de affiliatemarkt kon alleen maar tot ontwikkeling komen omdát partijen als PayPro, Tradetracker en Zanox platforms hebben ontwikkeld waar vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht.

 

Laten we in ons voorbeeld van Gert en Hermien PayPro als affiliate netwerk nemen. PayPro is razend populair, vooral onder MKB, ZZP'ers en zelfs particulieren. Die kunnen hun producten of diensten aanbieden in de etalage van PayPro, in de volgende categorieën:

 • Business
 • Educatie
 • Entertainment
 • Geluk & Relatie
 • Gezondheid
 • Hobby
 • Marketing
 • Overige.

Inmiddels staan daar al ik weet niet hoeveel affiliatecampagnes in de etalage: voornamelijk zijn dat digitale producten (zoals online cursussen, ebooks en dergelijke), maar er komen inmiddels steeds meer fysieke producten bij.  

Wat doet PayPro en wat kost het?

PayPro handelt het complexe online betalingsproces af tussen Gert en Hermien en zorgt vervolgens voor de afwikkeling van de transacties: betaling, facturering, uitkering van de commissie aan de affiliate. Daar heeft de verkoper nauwelijks technische kennis voor nodig. Gert hoeft alleen zijn salespagina op orde te brengen en (in geval van fysieke producten) de aankopen te verzenden.

 

Nu wil je natuurlijk weten welk prijskaartje daar aan hangt. Registreren op PayPro is gratis. Pas als er producten verkocht worden, ga je als verkoper betalen voor de service van PayPro. En dat is 8,5 % van het verkoopbedrag + 1 euro. Even terug naar Gert: van zijn online schrijfcursus  (€ 100) gaat  € 8,50 + € 1 naar PayPro. Gert houdt dus € 50,50 over. Namelijk: €100 minus € 40 (commissie aan Hermien), minus € 9,50 (voor PayPro) 

 

Dat lijkt misschien weinig, die € 50,50, maar Gert had deze verkoop waarschijnlijk nooit gerealiseerd zonder het bereik van Hermien. Gert heeft bovendien zijn online product maar eenmalig hoeven maken en verdient daar nu min of meer 'slapend' een passief inkomen mee.

 

En hoe meer affiliates hij heeft die voor hem aan de slag gaan, hoe meer het Gert voor de wind zal gaan. En buiten dat: hij heeft veel meer naamsbekendheid gekregen, zonder zelf noemenswaardig aan marketing te hebben hoeven doen. Dat verklaart waarom verkopers bij PayPro vaak bereid zijn tot ruimhartige commissies. Bij fysieke producten ligt dat vaak anders omdat je daar nog productiekosten, voorraadkosten, verzekeringskosten en verzendkosten bij moet rekenen. 

hoe moet je je bij paypro registreren?

Een account aanmaken op PayPro is eenvoudig.

 • Je meldt je aan 
 • Vervolgens doorloop je het aanmeldproces (is zeer logisch en eenvoudig)
 • Je stelt de verkoopprijs in en de affiliate commissie vast
 • Je zorgt voor een goed converterende verkooppagina
 • Je plaatst de PayPro betaalknop in je website

 

Zie ook deze video:

Mijn persoonlijke mening over paypro

Tot slot. Ik ben erg enthousiast over het PayPro systeem an sich. Het doet wat het moet doen en dat doet het uitstekend. Waar ik persoonlijk wat moeite mee heb is de nogal Amerikaans aandoende manier van verkopen van veel ondernemers. Veel van dat soort salespages ("Word slapend rijk!", “Verdien tot wel 100.000 Euro in één uur tijd!!!”) vind ik ronduit monsterlijk en vraag me dan ook altijd af of dat nou aanslaat in Nederland. Toch wel kennelijk, want je kunt als geregistereede PayPro'er precies zien wat wel of niet aanslaat. Maar goed, er zitten ook genoeg verkopers bij die het op een wat minder heftige manier doen en die verkopen ook goed. 


Mijn advies zou zijn: registreer je gratis en probeer het gewoon eens, onder het motto "baat het niet, dan schaadt het niet". Betalen doe je toch pas als je echt gaat verkopen! Het is een kwestie van trial and error. Wil je leren van de fouten van anderen, schaf dan een van onderstaande producten aan. (En ja, dit zijn affiliatelinks!).

Succesvol met Affiliate Marketing
Charlotte Polak | DuynsteePolak communicatie
Charlotte Polak

Reageer

Of mail

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Deel dit!

Volg onsEbook Affiliate marketing

 

 

Succesvol zijn met Affiliate Marketing

 

 

Ebook affiliate marketing meester

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0