Promoot je product met storytelling

Aandacht krijgen voor een product is goedkoper dan aandacht vragen. En aandacht krijgen, begint met een goed verhaal. Een verhaal dat laat zien waarin jouw product zich van de rest onderscheidt. Dat geldt zeker voor high awareness producten als ambachtelijke producten, streekproducten, haute couture en prêt-à-porter, kwaliteitsproducten, designproducten of hightech producten. Door zo'n verhaal onthouden mensen de naam van het product en het product zelf veel beter. Of, zoals Seth Godin zegt: 'Marketing is no longer about the stuff that you make, but about the stories you tell.'

Journalist Rob Walker deed in juli - november 2009 een pseudo-antropologisch experiment. Hij vroeg zich af of objecten met een verhaal een hogere veilingprijs zouden scoren dan objecten zonder verhaal. Hij nodigde getalenteerde schrijvers uit om een object te kopen in een kringloopwinkel. De gemiddelde prijs van de objecten was 0,95 euro. De verhalen waren verzonnen en dat zou een eventuele koper ook hebben kunnen bevroeden. De objecten werden met foto en verhaal op E-bay aangeboden en verkocht voor... € 2.736, 75 (inkoopsprijs 97,53). Krijgt die tweedehands autoverkoper dus toch gelijk!

Storytelling en marketing, product story
Het verhaal van ons ondergoed. Wanneer denk je dat mensen zich zijn gaan kleden?

Wat kun je met ondergoed? Dat is sinds Björn Borg voetje voor voetje een high awareness product geworden. Denk aan Marlies Dekkers met haar lingerie-lijn. In 'De verborgen verleiding' dook Charlotte Polak in de geschiedenis van ons ondergoed. 

 

Dit verhaal vertelt hoe de man evolueerde van een lendendoek via een soort slobberbroek naar de boxershort. En vrouwen van een soort 'borstzakken' en marteltuigjes als korsetten en draadstalen BH's bij de moderne lingerie uitkwamen.   

 

'Sommige vrouwen … dragen twee zakken onder hun jurk, aangepast aan de borsten, strak zittend. Ze leggen hun borsten elke morgen in die zakken en bevestigen ze met een bijpassende band.' Aldus Henri de Mondeville, chirurg van Filips de Schone van Frankrijk en zijn opvolger Lodewijk X, in zijn Cyrurgia uit 1312-20.

 

 

Corporate storytelling en marketing, product story
Storytelling en marketing, a match made in heaven. Ze zijn voor elkaar geboren.

Voor Marko Projectinrichtingen zijn we als een spaceshuttle in de materialen gedoken waar deze kwaliteitsfabrikant zijn meubels van maakt. Tot in de vezels, tot in de haarvaten, tot in de nerven van het hout. Hoe het voelt, wat het doet. Van daaruit zijn we gaan vertellen over de verschillende productlijnen die Marko voert.   

uitvindersverhalen en de product story

Bij een goed productverhaal gaat het om méér dan de technische specificaties in een bijsluiter of gebruiksaanwijzing. Het gaat om beleving. Vertel over de ontdekkingsreis die nodig was om op het idee voor het product te komen. Uitvindersverhalen doen het altijd goed. Vertel over je inspiratiebronnen, over traditie en expertise. Laat zien waar je product wordt gemaakt, door wie, waarvan en hoe. En hou het vooral een beetje mysterieus. Dat past goed bij uitvindersverhalen.

de wondere wereld van whisky

Op links zijn we in de wereld van de whisky's gedoken, een reis van sterke drank en sterke verhalen, van namen waarvan je in de verste verte niet zou weten hoe je ze uit moet spreken zonder kramp in je tong te krijgen. Een wereld van jodium, fenol, honing, gras, turf, citrus, gember, toffee, hooi, peper. En toch is whisky in feite niets anders dan afgestookt bier, maar dan zonder hop. En moet je dan eens kijken wat ze daar in Schotland en Ierland van gemaakt hebben. Wat een traditie! 


Storytelling en marketing, product story
Een boekje over wijn. Samen met de wijnboek het jaar rond. We reiken scholieren in dit boekje alle informatie aan om een glansrijke spreekbeurt te geven. Hoort hoort, zegt het voort.

In 'WijnWijs, de carrière van een druif' doken we in de wereld van de druif en lopen we met een wijnboer het jaar door. Waar pakt die zijn rust en waar is het alle hens aan dek? Opbinden, snoeien, vertroetelen en dan genadeloos tot de laatste druppel uitpersen op weg naar de gistkuip waar in een heftige chemische reactie de carrière van de druif begint, soms geholpen door wat getoast hout en hoe hij in de kelders stapje voor stapje promoveert tot wijn.  

reviews en de product story

Je kunt bepaalde product-features en -benefits uitvergroten, als Alice in Wonderland in het product stappen, de omgeving laten zien waarin het product wordt gemaakt, het maakproces zelf laten zien, laten zien waar de grondstoffen vandaan komen of demonstreren hoe het product werkt. Ook handig voor op een beurs. En vergeet je brand-personality niet, de menselijke karaktereigenschappen die je een product kunt meegeven. Kortom: invalshoeken te over. En een goed verhaal bevordert de online conversatie rondom het product. Zeker als dat ervaringsverhalen of reviews van klanten zijn. 

Een mooi voorbeeld van een blend tussen een product story en corporate story.

Storytelling, marketing, promotie, productstory
Een prachtig voorbeeld van een product story: How Frye boots are made. Als je dit hebt gezien, wil je in gestrekte draf naar de winkel om ook zo'n paar boots aan te schaffen.

professionals en de product story

Personal branding, geschreven zelfportret, professioneel profiel
Professionals zijn hun product. Op deze manier kun je jezelf presenteren.

Diensten zijn abstracter. Daar heeft een potentiële klant meer aan de ervaringen van andere klanten (klantverhalen) en aan kwaliteitseisen en keurmerken die in zekere zin een garantie bieden. Breng ook de professionals in beeld die de dienst uitvoeren. Dat zegt tegenwoordig veel meer dan het corporate imago alleen. En dan gaat het niet alleen om het cv van professionals, maar ook om de persoon achter de professional. Dus om personal branding. Op die manier zijn mooie combinaties te maken tussen social media, publieke media en eigen media als de website. 

 

Print Friendly and PDF

Voor iedere vraag ontwikkelen wij een praktisch en inspirerend traject. Wil je verder praten over een product story?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.Reactie schrijven

Commentaren: 0