Maak een project story als learning history of als relatiegeschenk

Wat zijn de voordelen van een project story?

project, projectevaluatie, learning history, relatiegeschenk, storytelling, corporate story

Er zijn ondernemingen en overheidsdiensten waar dagelijks dezelfde projecten worden gerund. Dat noemen we projectorganisaties. Daar wordt steeds in dezelfde configuratie en setting gewerkt. En dan gaat het dus puur om de professionaliteit van de ‘projectleiders’. Dat zijn senior projectleiders en junior projectleiders en alles wat daar tussenin zit. Hoe bewaakt zo’n organisatie de kwaliteit? Hoe bevordert zo’n organisatie de kwaliteit? Hoe beperkt zo'n organisatie de faal- en meerwerkkosten?

 

 

Professionalisering

Kennisdelen is één manier. Dat kan via seminars, fora, whitepapers, webinars, congressen, boeken en vakbladen. Allemaal tot je dienst. Maar een project eens echt evalueren, dat is pas schatgraven! Wij hebben daarvoor een methodiek ontwikkeld van de 'verhalende evaluatie'. Kern van de methodiek is dat we pas gaan evalueren als we iedereen in één versie van het projectverhaal hebben zitten. Feitelijk kan het leren dan pas beginnen.

 

 

Kwaliteit

Groot voordeel is dat junior projectleiders projecten vanuit het perspectief van projectleiders kunnen beleven – met alle emoties, maar zonder de risico's. Dat is onbetaalbaar voor projectorganisaties. Tien van dat soort projecten en je hebt een rotsvaste bodem gelegd onder de kwaliteit van je organisatie. Dat zou elke projectorganisatie moeten doen. Bovendien trek je uit tien verhalen de belangrijkste lessen voor het verbeteren van de uitvoeringskracht van je organisatie. En wat is dat waard? 

 

 

Relatiegeschenk

Een tweede functie voor een projectverhaal is een relatiegeschenk. Niks zo toepasselijk voor de afronding, opening of ingebruikname van een project als een projectverhaal in de vorm van een boek of een online longread (ideaal ook voor PR op social media en eigen website). 

 

Bob Duynstee

 

 

Een aantal voorbeelden

 

Print Friendly and PDF

Vraag of opmerking over deze blog? Wil je ook een project story of projectverhaal?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.