Corporate branding via personal branding; een sterke marketingstrategie

Professionele organisaties kunnen hun corporate branding ook via de personal branding van hun professionals laten lopen. In een tijd waarin professionele organisaties het steeds meer moeten hebben van doorverwijzingen en mond-tot-mond reclame is dat een vanzelfsprekende strategie. Lees hier hoe het werkt.

Met de opkomst van social media heeft iedereen opeens de mogelijkheid om aan zelfpromotie te doen. ZZP'ers kunnen niet zonder Linkedin en andere social media waar in communities expertise wordt gedeeld. Maar zou je als advocatenkantoor, architectenbureau, consultancy bureau of coachingscompany niet ook kunnen inzetten op corporate branding via personal branding? Uiteindelijk hangt de kwaliteit van het bureau recht evenredig af van de kwaliteiten van je professionals. Bovendien: je professionals zijn je relatiemanagers. Zeker in een tijd waarin doorverwijzingen en mond-tot-mond reclame steeds belangrijker wordt. Daar moet je beginnen. Laten we het consultancybureau eens als voorbeeld nemen.

corporate branding by personal branding

Wat zou beter werken, branding via 1 kantoor of branding via 50 high caliber professionals? Linkedin is zo ongeveer uitgevonden voor corporate branding by personal branding. Je hebt stationair 50.000 raakpunten bij 1000 contacten per consultant. Uiteraard allemaal onder de vlag van je bureau want je zorgt er wel voor dat het logo en de NAW-gegevens op een prominente plek op elk profiel zichtbaar zijn. Verlaat een medewerker of partner het bureau, dan heeft hij of zij ook niets meer aan dat profiel.

PERSONAL BRANDING EN THOUGHT LEADERSHIP

Maar ook vanuit het perspectief van de organisatie zelf is er veel te zeggen om al je sterren te laten stralen. Via personal branding zit een bureau dichter op de markt en kan daardoor meer trendsettend zijn en makkelijker streven naar de positie van thought leadership. Zo'n strategie dwingt consultants om in de frontlinie van hun vakgebied aan hun profilering te werken. Ze kunnen zich niet (langer) verschuilen achter de brede rug van het corporate imago. 

PERSONAL BRANDING EN VAKMANSCHAP

Schrijftraining voor professionals, cursus schrijven
Onze training helpt je professionals om zich te manifesteren.

Door je professionals naar voren te schuiven, zet je dan ook het vakmanschap in je organisatie centraal. Je propageert en stimuleert dat je professionals zichzelf in de markt op de kaart zetten. Je stimuleert ze om te publiceren en hun nek uit te steken. Professional moeten het immers leuk vinden om na te denken over hun vak en de ontwikkelingen in hun vakgebied op de voet te volgen. De praktijk is echter teleurstellend anders. In de kenniseconomie zeggen consultancies en projectorganisaties personal branding wel een krachtig en effectief onderdeel van hun sales en marketingstrategie te vinden, maar ze trekken er niet de consequenties uit. Waarschijnlijk omdat ze het idee hebben daarmee de controle over de corporate branding kwijt te raken. Tja… dan is de organisatie er voor jou, in plaats van dat jij er bent voor de organisatie.

PERSONAL BRANDING EN VAKMANSCHAP

Maar de tijden zijn veranderd. Vóór de crisis lieten opdrachtgevers zich nog vaak leiden door de merknaam van het bureau. Eén crisis verder zijn ze wel wijzer. Opdrachtgevers willen met naam en toenaam weten wie voor de uitvoering tekent. Dus vanuit dat perspectief zit er zelfs niet zo heel veel anders op dan corporate branding via personal branding.

PERSONAL BRANDING EN ARBEIDSMARKT

Corporate branding via personal branding suggereert bovendien een organisatie die begrippen als vrijheid, autonomie, uitdaging, ondernemerschap en zingeving niet alleen hoog in het vaandel heeft staan, maar ook actief invult en uitdraagt. Dat werkt positief door op de arbeidsmarkt en geeft een eigentijds en dynamisch imago. 

 

Bob Duynstee

Voor iedere vraag ontwikkelen wij een praktisch en inspirerend traject. Wilt u verder praten over het idee van corporate branding via personal branding?

Naam

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0