· 

Position Paper maken en Opiniestuk Schrijven

Met 'Position Paper maken en Opiniestuk Schrijven', werk je heel gericht samen met een ervaren coach/adviseur/ghostwriter aan je position paper of opiniestuk. Op die manier haal je, in termen van communicatie, het maximale effect uit je tijdsinvestering.

Wetenschappers, technici, experts, artsen, adviseurs, advocaten en accountants willen hun visie geven of hun stem laten horen in een maatschappelijk debat of in een interne kwestie. Bijvoorbeeld omdat het onderwerp hun werkveld raakt, hun organisatie of beroepsgroep raakt of omdat de thematiek hen persoonlijk raakt. Dat geldt ook voor bedrijven, brancheorganisaties, NGO's en ideële instellingen. Maar hoe doe je dat? Hoe neem je anderen mee in jouw zienswijze? Hoe beïnvloed je de publieke opinie? Daar geef ik met 'Position Paper maken en Opiniestuk Schrijven' niet alleen antwoord op, ik help je ook heel gericht met je position paper of opiniestuk.

in het kort


In deze coaching-on-the-job:

 • Werken we samen aan je position paper of opiniestuk;
 • Reik ik een duidelijke structuur aan;
 • Laat ik zien hoe je overtuigend argumenteert;
 • Leggen we de informatie-lus aan;
 • Voorkomen we mogelijke valkuilen: confirmation bias, tunneldenken, teleologisch redeneren, kromdenken, drogredenen etc;
 • Laat ik zien hoe je met stijlelementen je position paper of opiniestuk versterkt;
 • Hoe je met creativiteit op zins- en woordniveau je stuk nóg aantrekkelijker maakt;
 • En help ik je om impact te maken c.q. in de media te komen. 

Waar ligt de lat?


Centraal in de coaching-on-the-job staat de eigen position paper of het eigen opiniestuk. Daar werken we samen aan. Het voordeel van deze aanpak is dat er alleen aan een paper of opiniestuk wordt gewerkt waar je ook mee naar buiten wilt komen. 

 

Het referentieniveau van een position paper ligt bij een opiniestuk voor een landelijke krant als NRC, FD, Telegraaf, AD of Volkskrant. Dat betekent dat de aangesneden thematiek organisatorisch, bestuurlijk, sociaal, psychologisch, financieel, maatschappelijk, economisch, ethisch, filosofisch of juridisch van aard kan zijn, maar dat voor de argumentatie geen verregaande voorkennis of hoog-specialistische vakkennis vereist is. Logisch, want je wilt een breder publiek aanspreken. De kracht van de position paper of het opiniestuk wordt dan ook op zijn journalistieke merites besproken. 

Wat levert het je op?


Na dit traject heb je niet alleen de technische en stilistische bagage om een publicabele position paper te maken of een publicabel opiniestuk te schrijven, je hebt ook een publicabel stuk klaarliggen. Bovendien kun je de verworven kennis en inzichten ook gebruiken voor publicaties in een vakblad, een onderzoeksvoorstel, rapporten, een offerte of voor een bijdrage in de interne of externe communicatie van de organisatie. Sterker: de aangereikte werkwijze kun je zelfs inzetten voor presentaties, pitches en speeches. 

Doelen


 

 • Je ben in staat om een publicabele postion paper te maken of een opiniestuk voor een landelijk dagblad of vakblad te schrijven;
 • Je leert om kort & bondig, helder & overtuigend, activerend & motiverend te schrijven;
 • Je krijgt meer plezier in het schrijfproces en snapt hoe communicatie werkt en (opinie)redacties werken;
 • Je verbetert daarnaast je artikelen, adviezen, rapporten, pitches, presentaties, speeches, offertes en onderzoeksvoorstellen. 

maatwerk


Het programma wordt helemaal op maat samengesteld. Al naar gelang doel, wensen, planning en budget. 

coach, adviseur en ghostwriter


Het proces wordt begeleid door Bob Duynstee. Bob studeerde rechten aan de UvA. Schreef voor NRC, Volkskrant, FD, AD, Parool, Elsevier, Advocatenblad, Nederlands Juristenblad, Binnenlands Bestuur, HP/deTijd, De Journalist, het vakblad COMMUNICATIE en andere periodieken. Hij volgde 2000/2002 de opleiding tot senior communicatieadviseur C bij de Stichting Reclame en Marketing, het curriculum Strategische Communicatie aan de UvA (2005/2006) bij Ben Warner en diverse masterclasses Storytelling. Met meer dan 30 jaar professionele schrijfervaring en communicatieadvies helpt Bob organisaties met hun position papers. Als coach, adviseur en/of ghostwriter.

Praktisch


 • Meer info bob@duynsteepolak.nl of bel met Bob Duynstee op 06-54.222.976

o.a. voor:

Meer weten?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0