· 

Hoe krijg je een artikel gepubliceerd? Onze tips

Het publiceren van een artikel in een krant, tijdschrift, vakblad of op een online forum is niet heel ingewikkeld. Er is een staande vraag naar artikelen. Online zelfs nog meer dan in print. Hoe krijg je nou een artikel gepubliceerd?

Hoe krijg je een goed artikel gepubliceerd op een online forum, in een krant, tijdschrift of vakblad?
Het publiceren van je eerste artikel vereist doorzettingsvermogen.

Mijn eerste artikel was een stuk op de opiniepagina van de Volkskrant dat aanvankelijk werd geweigerd. Het ging over de relatie tussen ouders en kinderen met betrekking tot de ziekte polio. Die stak begin jaren negentig op de Veluwe weer de kop op. Ik kreeg er van de redacteur in kwestie een hele uitleg bij waarom ze het niet zouden plaatsen. Het was nog in de tijd van de floppy's, dus haalde ik het stuk bij de Volkskrant op om het vervolgens bij een redacteur van Vrij Nederland af te geven. Die liet een week later weten er niks in te zien. Nadat ik de floppy had opgehaald, fietste ik in de stromende regen naar huis en kwam weer langs de redactie van de Volkskrant. En ik zie me nog denken: wat maakt het uit... en leverde de floppy opnieuw af bij de redactie van de opiniepagina. De volgende dag stond het stuk op de opiniepagina van de Volkskrant.  Sindsdien is er veel veranderd, maar de manier waarop artikelen (online) worden gepubliceerd is in essentie nog altijd hetzelfde. Kijk hier voor de verschillen tussen redactie en webredactie en de rolverdeling tussen hoofdredacteur, redacteur en eindredacteur.  

tips voor het publiceren van een (online) artikel

  1. Dus de eerste tip is: doorzetten!  
  2. Pols eerst een redacteur van het online forum, de krant of het tijdschrift dat je wilt benaderen. Bedenk dat de enige vraag die een redacteur zichzelf stelt, de vraag is of de (online) lezer in het onderwerp of de opinie geïnteresseerd is. Als je weet waarom je onderwerp of opinie de abonnees of online community interesseert, dan kun je de redactie benaderen. Het is altijd beter om een artikel bij een specifieke redacteur aan te kaarten in plaats van de redactie in het algemeen. Kijk dus eerst wie je precies hebben moet.
  3. Een kort telefoontje werkt het beste. Kijk even welk tijdstip voor de redacteur het meest rustig is. Dus niet vlak voor een deadline bellen. Vraag het redactiesecretariaat naar het juiste moment.
  4. Heeft de redacteur in kwestie helemaal geen tijd, vraag dan het emailadres en stuur de samenvatting, voorzien van aanleiding en duidelijke auteursomschrijving: welke relatie heb je als auteur met het onderwerp? 
  5. Als je je artikel telefonisch aankaart, doe dat dan kort en gestructureerd. Schets hoe je het voor je ziet en luister goed naar de feedback van de redacteur. Probeer samen tot een afspraak te komen over inhoud, lengte, toon, beloning en mogelijke aanleverdatum. Voor opiniestukken wordt overigens niet betaald en ook op fora als Frankwatching krijg je geen vergoeding. 
  6. Leg niet meteen een kant en klaar artikel voor (ook al heb je je artikel al klaar). Betrek de input van de redacteur in je artikel.
  7. Redacteuren van vakbladen en specifieke online fora zijn doorgaans gemakkelijker te benaderen. Maar ook daar is het belangrijk dat je het gesprek goed voorbereid, maar ook laat blijken open te staan voor de input van de (web)redacteur.
  8. Denk van tevoren al na over een of twee alternatieven, mocht de redactie of redacteur toch van publicatie willen afzien, maar vraag altijd wel om de reden. Dat helpt je alleen maar verder.  
  9. Bedenk dat kranten liever niet artikelen plaatsen van anderen, als ze die artikelen zelf ook hadden kunnen c.q. moeten schrijven. Dus artikelen met een hoge nieuwswaarde. Toen ik zo'n stuk ooit aan het AD leverde, zette de krant het op de voorpagina, maar wel zonder mijn naam erbij met de toevoeging: 'Van onze redactie'. 
  10. Lees ook: hoe schrijf je een goed artikel?

Heb je feedback, aanvullingen, vragen of adviezen bij deze blog? Laat het mij weten.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Reactie schrijven

Commentaren: 0