· 

Ghostwriter, niks geheimzinnigs aan

Een ghostwriter biedt uitkomst als je zelf weinig tijd hebt, als je diep in de materie zit en er maar moeilijk uit kunt komen of als je op zoek bent naar iemand die je met frisse ideeën, een duidelijke structuur en een beproefd plan van aanpak kan helpen met een (online) artikel of blog, een speech, presentatie, whitepaper, e-book of vakboek. Iemand met inlevingsvermogen. Iemand die zich in jouw schoenen kan verplaatsen.

Ghostwriter en ghostwriting
Als ghostwriter helpen wij bij een artikel, vakboek, managementboek, e-boek, whitepaper, speech of presentatie.

Een ghostwriter helpt achter de schermen om het verhaal van iemand anders goed op papier te krijgen zodat die ander er voor de schermen mee voor de dag kan komen. Het is een vertrouwensrelatie. Toch zie je vaak mensen fronsen: Kan dat nou zomaar? Schaamt iemand zich daar niet voor? Niet eens richting de ghostwriter, maar vooral in de richting van degene die hem inhuurt. Dat is toch merkwaardig. Want waarom vindt iedereen het wel vanzelfsprekend dat Obama, Angela Merkel en Mark Rutte een speechwriter inhuren? Dat is immers ook een ghostwriter. Kennelijk snappen mensen de samenwerking tussen een ghostwriter en een opdrachtgever niet goed. 

ghostwriting en opiniestukken

Wat is er eigenlijk op tegen om voor een stuk voor de opiniepagina’s van NRC, Volkskrant of FD of voor een presentatie of speech samen te werken met een ghostwriter? Alsof een ghostwriter op eigen houtje iets in elkaar draait waarbij de ander alleen maar bij het kruisje hoeft te tekenen. Onzin! Een ghostwriter mag dan wel ghostwriter genoemd worden, er is niks geheimzinnigs aan. Het gaat altijd om de bijzondere expertise, kennis, ervaring, opinie of visie van de ander. Die modelleer je als ghostwriter zo dat die past in het format van een opinieartikel, een vakboek of e-book, een presentatie of speech, bij de persoon van de spreker (of auteur) en voor het publiek waarvoor de geschreven of gesproken tekst bedoeld is. En je weet als ghostwriter hoe je online de vindbaarheid vergroot door SEO-vriendelijk te kunnen schrijven en door de opdrachtgever te helpen met free publicity. Vergelijk het met een woordvoerder. Die spreekt ook altijd namens de minister of namens een organisatie en nooit op persoonlijke titel.

vormen van ghostwriting: coaching

Ghostwriting is een vorm van tekstschrijven. De tekstschrijver is van oorsprong de persoon achter de schermen die de teksten schrijft voor cabaretiers en zangers. In de dagelijkse praktijk worden tekstschrijvers ingehuurd door overheden en bedrijven. Een tekstschrijver die door een politicus, bestuurder, professional of ondernemer wordt ingehuurd om onder diens naam iets te schrijven en te publiceren, noemen we ghostwriter. Welke smaken zijn er? In de eerste plaats coaching. Dat is met name bij long copy een uitkomst. Denk aan een vakboek of managementboek. Als coach begeleid je de auteur bij de opzet van het boek en de uitvoering van het schrijfproces. Schrijven kan nu eenmaal een eenzaam proces zijn en dan is de professionele hulp van buitenaf vaak welkom.

 

Vormen van ghostwriting: redactie

Dan heb je (eind)redactie. Dat is niet echt ghostwriting, maar dan maak je de aangeleverde teksten beter, zonder die substantieel aan te vullen of aan de structuur te komen. Redactie gaat dan weer een slag dieper. Dan kijk je ook naar de structuur per hoofdstuk en naar de hoofdstuk-indeling zelf. Dat kan soms heel ver gaan, maar altijd in overleg. En nooit zover dat je hele paragrafen (boek) of alinea's (artikel) gaat aanpassen.

vormen van ghostwriting: schrijven

En dan heb je het echte ghostwriting of speech writing. Dat kan uiteraard alleen op basis van een voldragen idee, eventuele eerdere publicaties en een (blog, speech, artikel) of meerdere (vakboek, managementboek of e-boek) interviews. En dat laatste dan op basis van een duidelijk concept en synopsis. Voor een speech zijn vier zaken belangrijk: de aard van de persoon voor wie je schrijft, de bedoeling van de spreker (wat wil hij/zij overbrengen), de gelegenheid en het publiek. 

ghostwriting en auteursrechten

De input komt altijd van de auteur die zijn naam onder het stuk of op de cover zet of die de speech houdt. Het artikel, de speech of het boek is en blijft dus diens intellectuele eigendom, omdat het ook diens expertise en denkbeelden zijn. Zoals ik al zei: er is niks geheimzinnigs aan. En tot slot: een ghostwriter heet nou juist ghostwriter omdat niemand hem of haar te zien krijgt. Het applaus is voor de opdrachtgever. En terecht! Een ghostwriter die daar moeite mee heeft, is geen ghostwriter en moet snel een ander vak kiezen. Nee, het enige geheimzinnige aan ghostwriting is dat wij nooit zeggen voor wie wij werken. Dat blijft ... ehhh ... geheim inderdaad.


Bob Duynstee is een creatieve communicatiespecialist en jurist. Hij heeft een journalistieke achtergrond en wordt door bestuurders, communicatieadviseurs en beleidsmakers ingehuurd als ghostwriter.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Deel dit!

Volg ons


Reactie schrijven

Commentaren: 0