Project story

Projectverhalen zijn er in drie smaken: vooraf, tijdens en na een project. 

 

Vooraf

Projecten starten kort gezegd met een projectorganisatie, een programma van eisen, een plan van aanpak, een planning en een budget. Maar ze starten ook met hoop, verwachtingen en ambities. Anders dan het reguliere werk kent een project een gemarkeerd begin en eind. En aan het eind is het project een top of een flop in termen van budget, kwaliteit of tijd. Dat geldt voor een ruimtelijk project net zo goed als voor een jubileumboek of ICT-project. Dan is het - zeker bij mediagenieke projecten - belangrijk dat je je project charisma meegeeft. En dat begint met een positief frame en een sterk narratief.  

 

Beeldvorming maakt of breekt projecten. Vraag je dus vooraf af hoe je een project intern en extern positioneert en hoe je de communicatie organiseert. Denk goed na over een positief frame voor het project en een sterk narratief. Raakt het project aan 'issues', maak dan een SWOT-analyse en een basis-communicatieplan. 

 

Tijdens

Bij grootschalige, langlopende projecten wordt vaak tussentijds geëvalueerd. Dreigt een project vast te lopen door tegenslag en/of negatieve beeldvorming - en stoppen is geen optie - dan moet je rigoureuze maatregelen nemen om het projectverhaal alsnog tot een succes te maken (zie een recensie van Bob Duynstee)

 

Na afloop

Het projectverhaal na afloop kan twee functies hebben: een learning history. Zeker in projectorganisaties waar projecten vaak in dezelfde rolbezetting worden uitgevoerd, levert een professionele evaluatie een schat aan informatie op voor het kwaliteitsmanagement van de organisatie.  

 

De tweede functie voor een projectverhaal is een relatiegeschenk. Niks zo toepasselijk voor de afronding, opening of ingebruikname van een project als een projectverhaal in de vorm van een boek of een online longread (ideaal ook voor PR op social media en eigen website). 

Een aantal voorbeelden

Meer weten over de project story?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.