· 

Magazine maken. Welk verhaal vertel je eigenlijk?

Met een corporate magazine verdiep je stap voor stap de brand- en customer loyalty. Maar dan moet je wel aandacht géven en geen aandacht vrágen. En aandacht geef je door relevant te zijn. Niet voor jezelf, maar voor je klant of relatie. Dát is pas de klant centraal stellen! Hoe maak je een magazine?

Magazine maken
Van 1999 tot 2014 maakten wij het corporate magazine voor Boer & Croon, 80 pagina's puur leesplezier.
Magazine maken
Voor Corporate Finance van Boer & Croon Management Consultants maakten wij BANK, een gelegenheidsmagazine over ondernemend bankieren (96 p's)
online magazine maken
Een magazine kan natuurlijk ook online worden gemaakt, zoals dit online magazine dat we maakten voor de gemeente Amsterdam over gebiedsgericht werken (96 p's).
Magazine maken
Voor de gemeente Amsterdam maakten we van 2000 tot 2006 het magazine Amsterdam In & Uit.
Magazine maken
Sinds 2012 maken wij het relatiemagazine ASC/AVSV (84 p's)
Magazine maken
Magazine (84 p's) maken voor reünistenvereniging ASC/AVSV editie 2018.
Magazine maken
Magazine (84 p's) voor reünistenvereniging ASC/AVSV editie 2019.
Magazine maken
Magazine (84 p's) voor reünistenvereniging ASC/AVSV editie 2020.
Magazine maken gemeente Amsterdam
Thematisch magazine over gebiedsgericht werken in Amsterdam (80 p's)
Magazine maken
Thematisch magazine PMB Amsterdam over Smart City 60 p's
Magazine maken voor gemeente Amsterdam
Thematisch magazine voor gemeente Amsterdam (80 p's)

Er is geen ander medium dat zo de relatie met medewerkers, afnemers of klanten kan verdiepen als een relatiemagazine of corporate magazine. Behalve een periodiek heb je ook nog het thematische en het gelegenheidsmagazine. Dat zijn one-offs. Heel geschikt om bijvoorbeeld te koppelen aan een seminar, open dag of een congres of om een interne of externe ontwikkeling te belichten die voor de organisatie van belang is.

Wil je meer weten over een artikel schrijven

online magazine of gedrukt magazine?

Sinds tien jaar loopt nu de discussie of je een magazine online of in druk moet uitgeven. Daar kun je heel lang bij stil staan. De keuze is volgens ons heel simpel: kom je wat halen? Dan is een online magazine veel efficiënter. Kom je wat brengen? Dan is het echt zonde om dat online te doen en heeft een gedrukt magazine een meerwaarde. Dus de enige vraag die je jezelf moet stellen is: ga ik wat halen of kom ik wat brengen? In de sfeer van een community zoals alumni, medewerkers, vakgenoten of vaste relaties kun je sowieso beter in druk verschijnen. Tenminste als je wat komt brengen.

Magazine maken
Magazine maken; welk verhaal vertel je eigenlijk?

MAGAZINE EN BRAND LOYALTY

Met een corporate magazine wil je de relatie met je klanten of medewerkers verdiepen. Het gaat om brand loyalty en customer loyalty. Hoe vaak moet je daarvoor verschijnen? Soms is 1 keer per jaar genoeg en een instituut als De Nederlandse Bank komt elke maand met een editie. Maar de kern van de zaak is dat je de doelgroep een magazine geeft dat ruimte maakt voor de verbinding. Ga dus vooral geen verplichte figuren schaatsen. Praat niet te veel over je eigen organisatie, maar breng de wereld van je klant of medewerker in beeld in relatie tot je eigen wereld. Probeer op die manier relevant te zijn. Dat is eigenlijk de belangrijkste tip. Elke organisatie die zegt dat daar de klant centraal staat, zou een corporate magazine moeten hebben waarin de klant centraal staat. Zo kun je tenminste laten zien dat bij jou de klant ook écht centraal staat. En dat doe je door zijn/haar wereld tot de jouwe te maken. 

REDACTIEFORMULE

Het woord 'magazine' komt van het arabische 'makasin' dat pakhuis betekent. Inderdaad: magazijn. En in een pakhuis liggen allerlei goederen. Variatie en afwisseling is dus een sleutelwoord als het gaat om een redactieformule. Uiteraard wordt een magazine om de zoveel tijd ge-restyled. Toch kan het geen kwaad om te beginnen met een redactieformule. Zo’n formule geeft de uitgave houvast. Het gaat om een mooie balans tussen inhoudelijke en lichtere human interest verhalen, tussen vaste rubrieken en verrassende artikelen, tussen need-to-know en nice-to-know, tussen verschillende genres, korte en langere bijdragen en de verhouding beeld en tekst. Een goede redactieformule is ook het halve werk; een onmisbare leidraad voor auteurs, fotografen, de vormgeving en … de lezer. In de redactieformule staat de wereld van de klant/doelgroep centraal. 

Magazine maken
Voorbeeld van een beeldplank: welk stuk komt waar in het magazine?

native advertising in je eigen MAGAZINE

Uiteraard is de klant ook geïnteresseerd in de dienstverlening die je te bieden hebt. En de klant zal dus ook interesse hebben in de ontwikkelingen in je vakgebied. Maar liever nog ziet hij dat jij hem begrijpt. Dat je snapt wat hem of haar drijft en beweegt. Hoe zijn/haar wereld eruit ziet. De kunst is vervolgens dat jij met je magazine bij die wereld aansluit. En als je dan iets over je eigen organisatie of dienstverlening vertelt, dan is dat een vorm van native advertising in je eigen uitgave. Vraag je dus altijd af: welk verhaal zijn we hier met ons magazine eigenlijk aan het vertellen?

ORGANISATIE VAN EEN MAGAZINE

Eigenlijk zou je een paar creatieve klanten in je redactie moeten zetten. Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet in de praktijk. En dus zitten er voornamelijk eigen mensen in de redactie, inclusief iemand van marketing en communicatie. Dan is het vaak logisch dat veel informatie van binnen naar buiten wordt gebracht. En dat is nou precies waar je terughoudend in moet zijn. Haal informatie van buiten naar binnen, snijd die toe op je eigen business en geef die dán terug. En voor de informatie die je van binnen naar buiten wilt brengen, helpt het enorm als je ogen en oren in de haarvaten van de eigen organisatie hebt lopen. Vaak weten kennisintensieve bedrijven maar half wat ze allemaal in huis hebben.

Magazine maken
Voorbeeld van advertentiepropositie.

corporate magazine en bronnen

Behalve 'correspondenten' in de eigen organisatie, wil het ook helpen als je al in de fase van de redactieformule een lijst met externe bronnen van personen en instituten aanlegt. Dat zijn dan bronnen die aansluiten bij de belevingswereld van je klanten. Dat kunnen allerhande bronnen zijn: culturele, politieke, financiële, maatschappelijke, economische, artistieke, wetenschappelijke of technische bronnen. Daar kun je je dan voorafgaand aan elke nieuwe uitgave op oriënteren en vergroot je de kans op aansprekende en mediagenieke items die je doelgroep aanspreken. 

Magazine maken
Uit het Parool van zaterdag 22 februari 2020

EXPERTISE EN EEN CORPORATE MAGAZINE

Onderzoek is altijd een bron die mediageniek te noemen is. In de gelegenheidsuitgave BANK 'vertaalden' we voor Boer & Croon Corporate Finance Amerikaans onderzoek naar de Nederlandse markt. Maar het is dus sowieso verstandig om je licht op te steken bij kennisinstituten, onderzoeksinstituten, universiteiten en zelfs bij (buitenlandse) concurrenten om te zien wat er in de markt speelt. Zeker als je een thought leadership strategie volgt.   

Voor wie doe je het?

Bij de uitvoering van je corporate magazine heb je maar één richtsnoer: voor wie doe je het? Feitelijk ben je met je corporate magazine in gesprek met je klant. En dat doe je nou eenmaal door je klant iets te geven waar hij/zij wat aan heeft. Nuttige informatie, inspiratie, verhalen die boeien, spraakmakende interviews, verdiepende achtergrondverhalen, grappige columns... kortom: een vat vol verrassingen. Het gevoel van pakjesavond. Geven inderdaad. En zoals een oude marketingwijsheid luidt: wie geeft zal ontvangen. 

Van 1990 tot 2000 schreef ik voor landelijke bladen als NRC, Volkskrant, FD, AD, Elsevier, HP/deTijd, De Journalist, COMMUNICATIE, Advocatenblad, Binnenlands Bestuur en een hele reeks andere bladen. Vanaf 2000 heb ik me kunnen bekwamen in het metier bladen maken in opdracht. Meer weten over Bob Duynstee

meer weten?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Magazine maken
Van 2000 tot 2013 maakten wij de nieuwsbrief voor de taxibranche van Amsterdam (16 p's, 6 x p.j.)
Magazine maken gemeente Amsterdam
Thematisch magazine voor gemeente Amsterdam over tijdelijke projecten.


Reactie schrijven

Commentaren: 0