netwerk organisatie

Wij zijn een samenwerkingsorganisatie en een netwerkorganisatie. De samenwerking heeft hoe dan ook altijd betrekking op de co-productie met onze opdrachtgever. Soms stelt die voor de uitvoering ook andere partijen voor waar goede ervaring mee is opgedaan. Vaak kunnen wij partijen voorstellen uit ons netwerk: schrijvers, journalisten, vertalers, vormgevers, fotografen, videomakers, tentoonstellingsbouwers, online-experts

samenwerking

Een voorbeeld. Voor het jubileumboek van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de UvA werkten we samen met decaan Han van Dissel en hoofd communicatie en marketing Marja van der Meer en uit ons eigen netwerk met historicus-schrijver Johan Joor, met schrijver FD-journalist jule Hinrichs en journalist Rob Hartgers, met historicus Daan Meijer, illustrator Anje Jager, met vormgeefster Monique Smulders (Monter), met fotograaf Monique kooijmans, met vertaalbureau Metamorfose en met drukker Joep Simonis. Voor de tentoonstelling over 100 jaar FEB wederom met Monique Smulders, met Bart van der Linden van IRIS-vormgeving en met de bouwers van de tentoonstelling. Voor de tijdlijn-film (3 min) werken we weer samen met René Gast van Gastproducties.

ons verhaal

Onze kracht ligt bij het verhaal dat verteld wil worden. Vervolgens ligt onze kracht bij de coördinatie en de samenwerking. Hoe is dat zo gekomen? Voor kranten als NRC, Volkskrant, FD en magazines als Elsevier, HP/deTijd en Quote maakten we vanaf 1990 reportages, artikelen, opiniestukken en interviews. In 1996 meldde zich het destijds grootste advocatenkantoor van Nederland, Trenité Van Doorne met de vraag of we hun corporate magazine wilden maken. In 1999 trok Boer & Croon aan de bel: ook een corporate magazine graag. Strukton bestond 75 jaar en vroeg om een jubileumboek, de Hoge Raad der Nederlanden zocht een manier om de eigen rol in het rechtsbestel voor een breder publiek onder de aandacht te brengen en de gemeente Amsterdam klopte aan voor de meest uiteenlopende opdrachten. Zo is het begonnen. Daarom zeggen we hier wel eens dat we zijn opgericht door onze opdrachtgevers. 

de uitbreiding

Omdat we van die opdrachtgevers veel meer ruimte kregen dan we in de journalistiek gewend waren, maakten we geleidelijk aan de overstap van de publieksjournalistiek naar de bedrijfsjournalistiek. Bob volgde van 2000-2002 de opleiding Senior Communicatieadviseur bij de Stichting Reclame & Marketing en van 2006-2007 het curriculum 'Strategische Communicatie' aan de UvA. Charlotte volgde cursussen projectmanagement aan de Open Universiteit, NIMA-A en vanaf het moment dat de wereld online ging, met name allerlei cursussen op dat terrein. Dat houdt ze bij tot op de dag van vandaag. 

storytelling

Toen we door de gemeente Amsterdam gevraagd werden om ruimtelijke en infrastructurele projecten te evalueren, door de Sociale Verzekeringsbank om hun congresbundels en brochures te maken en door de voorzitter van de raad van bestuur om zijn speeches te schrijven, werd ons werk wel heel erg breed; wat deden we nou eigenlijk precies?

Eén ding was duidelijk: bij alles wat we deden, speelde het verhaal een centrale rol. Zo werd het verhaal de cocktailprikker door ons werk. Maar hoe zat het dan precies met de rol van het verhaal in, van en voor organisaties? Om daar een beter beeld van te krijgen, deed Bob tussen 2009 en 2011 een uitgebreide literatuurstudie naar het fenomeen storytelling en volgde diverse masterclasses, o.a. bij Manfred van Doorn en Robert McKee. Daar hebben wij onze eigen ideeën, kennis en ervaring op losgelaten. Bij alles wat we doen, proberen we zicht te krijgen op het 'verhaal' dat verteld wordt, dat verteld wil worden of dat juist niet verteld wordt. Op die manier proberen wij het verhaal te maken dat verbindt: binnen met buiten, dat identiteit met imago verbindt, missie met mensen en zo vandaag met morgen. 

Charlotte Polak, initiatiefnemer van DuynsteePolak en 1001.nl
Charlotte Polak
Bob Duynstee is initiatiefnemer van DuynsteePolak en 1001.nl
Bob Duynstee

meer weten?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.