'Your Majesty, Secretary General of the United Nations, Prime Minister, Your Excellencies, we chose an Amsterdam based firm, DuynsteePolak, as being the most promising production team' 

Bouwen aan vrede; jubileumboek vredespaleis 100 jaar

Het Vredespaleis geniet wereldwijde bekendheid. Maar wat er precies gebeurt? De een denkt dat Ratko Mladić in de kerkers wordt vastgehouden, de ander dat de koning er woont. Werk aan de winkel dus. Wij maakten het jubileumboek ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van het Vredespaleis in Den Haag. Conceptontwikkeling, hoofdredactie, projectmanagement, fondsenwerving tot en met de free publicity.

Jubileumboek Vredespaleis door DuynsteePolak

Bekijk een preview (63 bl.)

Bestel (€ 45)

Bouwen aan Vrede; jubileumboek Vredespaleis door DuynsteePolak communicatie

jubileumboek

Op 28 augustus 2013, exact 1000 dagen nadat we de pitch gewonnen hadden, werd het boek door de voorzitter van de Carnegie Stichting, Bernard Bot, aan ZKH Willem Alexander aangeboden in het bijzijn van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, premier Rutte, de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie, de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen en de kleinzoon van Andrew Carnegie zelf, grondlegger van het Vredespaleis. Het boek was meteen ook beschikbaar in een Engelse en Franse vertaling.

'Your Majesty (...) We chose an Amsterdam based firm, DuynsteePolak, as being the most promising production team' 

Bekijk hier de lange versie (7:57 min)


vredespaleis

Het eerste deel bestaat uit een rijk geïllustreerd overzicht van de wereldgeschiedenis vanuit het perspectief van het Vredespaleis. De auteur (Johan Joor) beschrijft op een toegankelijke manier de aanleiding en totstandkoming van het Vredespaleis, dat dankzij de gift van Andrew Carnegie mogelijk werd. Joor verhaalt over het wel en wee van het gebouw en de instituties die het herbergt, zoals het Permanent Hof van Arbitrage en het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties, het Internationaal Gerechtshof. Hij doet dit aan de hand van vijf episodes, die hij telkens met een tijdsbeeld inleidt.


Life in the Palace

Het tweede deel van het boek bestaat uit een fotoreportage van 40 pagina's. Fotografe Inge van Mill heeft het dagelijks leven in het Vredespaleis vastgelegd. Van de kelders tot het puntje van de toren, van de schoonmakers tot de internationale rechtszaken, van de grote happenings tot de intieme beraadslagingen.

Upstairs-Downstairs

Het fotodeel is eigenlijk een illustratie van het derde deel, een rechts-filosofisch essay. Hierin beschrijft auteur Heikelien Verrijn Stuart aan de hand van een wandeling door het Vredespaleis de rol en betekenis van het gebouw en de instituties voor de wereldvrede op dit moment. Het is een persoonlijk verhaal dat je meevoert, upstairs en downstairs. Ze staat stil bij de dilemma's en de praktische bezwaren. Een fascinerende inkijk in een gespecialiseerde wereld die als gesloten te boek staat, maar in toenemende mate oog heeft voor de belangen van iedereen. 

Brieven aan de Vrede

Een vierde deel tenslotte betreft brieven. We hebben van alle continenten Nobelprijswinnaars voor de Literatuur uitgenodigd om een brief te schrijven aan 'De Vrede'. Ben Okri, Juan Pablo Villalobos, Günter Grass, Arnon Grunberg en andere auteurs van naam uit alle windstreken zijn op die uitnodiging ingegaan.

koning willem alexander

Het boek werd bij de eerste druk meteen ook in het Frans en Engels vertaald. De aanbieding van het boek op 28 augustus 2013 aan ZKH Willem Alexander in het bijzijn van VN-secretaris Ban Ki-moon en premier Rutte was natuurlijk de kers op de taart. Het moment werd met een korte film ingeleid. 

Meer weten? Kijk op: Hoe maak je een jubileumboek? 

Verder praten over een jubileumuitgave?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.