'Toen ik op het werk rondliep, merkte ik ontzettende stress op de uitvoering'

Jongens, wat gebeurt hier? Projectevaluatie stadhouderskade amsterdam

In opdracht van de gemeente Amsterdam hebben we de herprofilering van de Stadhouderskade in Amsterdam geëvalueerd. In Amsterdam vindt dit type projecten aan de lopende band plaats. Dan zou je niet verwachten dat het projectbudget met meer dan zestig procent wordt overschreden. En toch is dat gebeurd. Reden om zo'n project eens grondig te evalueren.

Projectevaluatie, evaluatie, evalueren, verhalend evalueren
Projectevaluatie gemeente Amsterdam
Projectevaluatie, evalueren, evaluatie

Amsterdamse diensten in de ruimtelijke sector beschikken over een schat aan expertise. Maar dat is nog geen garantie dat projecten ook altijd binnen het budget blijven. De opgedane ervaring kun je wel altijd met elkaar delen. Jongens, wat gebeurt hier? is een projectevaluatie in opdracht van Ingenieursbureau Amsterdam (IBA).

gestructureerde diepte-interviews

Wij maakten het projectverhaal van de herprofilering van de Stadhouderskade aan de hand van gestructureerde diepte interviews met alle betrokkenen. De focus lag op relevante oorzaak-gevolg verbanden (sleutelmomenten) als risicobewustzijn, professionele rolinvulling, opdrachtgeverschap, meerkosten procedure en samenwerking.

citaat uit de evaluatie

'Op de noodkreten van de directievoerder gaf de opdrachtgever maar steeds akkoord omdat hij als opdrachtgever het werk niet kon stilleggen. Maar er was geen overzicht. Ook niet bij de gemeentelijk opdrachtgever. Dat blijkt wel uit diens misrekening. Hij dacht bij de oplevering van de Stadhouderskade in aanmerking te komen voor een bonus. In plaats daarvan kreeg hij de wind van voren toen duidelijk werd dat het projectbudget met meer dan zestig procent was overschreden.' 

Evaluatie

Een projectverhaal beschrijft de sleutelmomenten in de context. De evaluatie begint pas vanaf het moment dat iedereen in het verhaal geschreven is. We evalueren alleen op basis van deze ene versie. Anders blijft iedereen met zijn of haar eigen versie door de projectwerkelijkheid van Amsterdam lopen.

voordelen methodiek

De voordelen van deze methodiek zijn evident: daadwerkelijke professionele groei, kennisdeling en kwaliteitsverbetering. Juist door de verhalende vorm is het leereffect voor een organisatie veel groter doordat ook anderen, bijvoorbeeld junior projectleiders, de sleutelmomenten in een veilige context meemaken.


Meer projectevaluaties

 

  • 'Toch gelukt' over het doortrekken van de VU-tram i.o.v. Dienst Infrastructuur Verkeer & Vervoer (DIVV). Niet alleen van je fouten, maar ook van je succesverhalen kun je leren.
  • De Knoop in de Balk; projectevaluatie van een ontstane vertragingsschade
  • Meesters op de vierkante meter; de aanleg van busstation Bijlmer ArenA

  • Lijntekeningen; de IJtram in 11 persoonlijke portretten
  • 'Wat kost zo'n gebouw?' over een bazige opdrachtgever, een jonge projectmanager en een eigenwijze Rijksdienst. Hoezo spelen ego's geen rol in gemeentelijke projecten? De verhuizing van het Stadsarchief van de Amsteldijk naar De Bazel op de Vijzelstraat en de verbouwing van De Bazel had heel wat voeten in de aarde. i.o.v. ProjectManagementbureau Amsterdam (niet gepubliceerd).