Krassen op de eeuwigheid; jubileumboek over de stedelijke ontwikkeling in Amsterdam

Krassen op de eeuwigheid is een zoektocht naar de achterkant van raadsnota's in een bijzonder decennium. De jaren negentig waren een bewogen episode voor de ruimtelijke sector van Amsterdam. Samen met initiatiefnemer Herman van Vliet interviewden wij twintig sleutelfiguren.

Jubileumboek maken
Jubileumboek 'Krassen op de eeuwigheid' voor de gemeente Amsterdam

Er tekende zich in die jaren een omslag af van sociale woningbouw naar koopwoningen die met het Oostelijk Havengebied begon. En de 'burger nieuwe stijl' deed van zich horen in referenda over de autoluwe binnenstad, IJburg en de Noord/Zuidlijn.

 

ij-as of zuidas?

En wat moest Amsterdam met de enorme opbrengsten uit grondexploitatie beginnen? De IJ-as ontwikkelen of de Zuidas? We kunnen ons de luxe nauwelijks nog voorstellen, maar het geld klotste op het stadhuis tegen de plinten. De controverse IJ-as versus Zuidas spleet de geesten tot in het collega aan toe. Uiteindelijk reisde een zware delegatie voor de plannen op de IJ-oever af naar Den Haag en ... kwam terug met de Noord/Zuidlijn.  

 

thematisch boek

Dit thematische boek vormde het startschot voor de OntwikkelingsAlliantie Amsterdam, een bundeling van zes diensten van de gemeente Amsterdam die verantwoordelijk zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Het boek kreeg veel positieve persaandacht. 

interviews en redactie

Samen met initiatiefnemer Herman van Vliet interviewden wij twintig smaakmakers uit deze boeiende episode. We deden de redactie en de eindredactie.  


Bob Duynstee is een ervaren schrijver, communicatieadviseur en producent/uitgever van jubileumboeken.

meer weten?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.