'Toen het bouwzand door de lucht dwarrelde op het ritmische gestamp van dansende heimachines'

Ridders in de Bijlmer; jubileumboek bijlmer 750 jaar

Jubileumboek in de vorm van een wandeling door de geschiedenis van Amsterdam Zuidoost. Bedoeld om bewoners en kandidaat-bewoners hechting te geven met een gebied waarvan wordt gedacht dat het pas sinds de jaren zeventig bestaat, terwijl Floris V hier al op valkenjacht ging. Onze rol bij deze uitgave: conceptontwikkeling, eindredactie, projectmanagement en free publicity.

Bekijk een reportage van Dieuwertje Blok over het boek Ridders in de Bijlmer.

Free publicity

Voor het boek 'Ridders in de Bijlmer' verzorgde DuynsteePolak in opdracht van stadsdeel Amsterdam Zuidoost het projectmanagement. Wij begeleidden de auteurs, beeldredactie, vormgeving en productie. Het boek werd met grote publicaties in NRC en Parool, een radio-item op RTV-NH en een televisie-item op NPO 2 warm onthaald. Die PR is onbetaalbaar als je dit bijzondere gebied op de kaart wilt zetten. En dan is ook nog eens de hele oplage verkocht, waardoor het jubileumboek het stadsdeel uiteindelijk niets gekost heeft. Nou ja, de feestelijke presentatie dan. Maar alle publiciteit was dan weer gratis. Hoe mooi kun je het hebben?

jubileumboek

Het jubileumboek verhaalt over de geschiedenis van Amsterdam Zuidoost. 364 pagina's weelderig geïllustreerd. De geschiedenis van Amsterdam Zuidoost? Die begon toch pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw? Nee hoor, helemaal niet. Hier zwoegden in een vorig leven de eerste kolonisten op het deinende veen terwijl ze probeerden om het kletsnatte gebied tenminste nog een béétje droog te krijgen. Toen dat in de 10e eeuw enigszins gelukt was, kwamen de eerste boeren die er met wisselend succes een moeizaam bestaan probeerden op te bouwen. En hop, daar verschenen vanaf de 11e eeuw de ridders op het toneel die in het Reigersbos op reigerjacht gingen. Vonden ze héérlijk, die ridders. Met name het "smout van den scire reiger" (het vet van de blauwe reiger). 

Bijlmer

Van dat verleden is bijna niets meer over. Uiteindelijk werd een handvol boerenfamilies in de jaren zestig van de vorige eeuw door de gemeente uitgekocht, waarna de geschiedenis onder een metersdikke laag bouwzand verdween waarop de grootste wijk zou verrijzen die Nederland ooit vanaf de tekentafel gebouwd zag worden: de Bijlmer. 

STEDENBOUWKUNDIGE DISCUSSIES

Ridders in de Bijlmer vertelt het verhaal van Zuidoost en wat er aan voorafging vanuit een ruimtelijk perspectief. De auteur voert de lezer op de trekschuit mee langs 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen van gefortuneerde Amsterdammers die hier tegen elkaar opbouwden: lusthoven met Italiaanse, Franse en Engelse tuinen die geen einde leken te kennen. Hij gunt ons een kijkje in de spelonken van muffige, donkere forten die samen de stelling van Amsterdam vormden en maakt ons deelgenoot van de stedenbouwkundige discussies die bij de bouw, sloop en vernieuwing van de Bijlmer een rol hebben gespeeld. 

interviews

De geschiedenis van de 20e eeuw wordt gelardeerd met een aantal persoonlijke verhalen van mensen die de overgang van het eenvoudige landleven naar de moderne tijd nog aan den lijve hebben ondervonden. Waaronder Cor van Zadelhoff, die met het opkopen van boerderijen zijn carrière begon. En verhalen van mensen die de beginperiode van de Bijlmer nog hebben meegemaakt, toen het bouwzand door de lucht dwarrelde op het ritmische gestamp van dansende heimachines.

 

Auteur Evert van Voskuilen. 

 

 

Benieuwd geworden naar Ridders in de Bijlmer? Lees dan hoofdstuk 1 als voorproefje (PDF, 1.3 MB).