'Dit verhaal is nog lang niet klaar’ 

Jaarverslag herdenking nederlands slavernijverleden

In opdracht van de Stichting Herdenking Nederlands Slavernijverleden in samenwerking met de gemeente Amsterdam ontwikkelden we in 2013 een format voor een jaarverslag van een jaar waarin met tientallen manifestaties en honderden projecten en een aantal boeken de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden werd herdacht.

Jaarverslag maken van concept tot drukwerk, interviewen en redactie
Jaarverslag voor de gemeente Amsterdam

De tijdsdruk was behoorlijk groot. Binnen twee maanden moest er een bijzonder jaarboek liggen in de vorm van een herdenkingsboek. Een boek dat alle manifestaties en projecten de revue liet passeren. En dat was een tjokvol jaar. Een van de organisatoren: ‘Ik heb een jaar achter de rug, dat wil je niet weten.’  

interviews, tekstschrijven

Wij hebben een format ontwikkeld en een strakke planning gemaakt. In een strak schema werden vijftig interviews uitgevoerd, teksten geschreven, beeldmateriaal bij elkaar gebracht en werden de eerste schetsen gemaakt voor de  vormgeving.  

citaat van john leerdam

Uit het interview met John Leerdam: ‘Dit is een wereldwijd verhaal. Mensen die van Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika zijn getransporteerd en van daaruit in Europa terecht zijn gekomen. Indiërs en Indonesiërs die als contractarbeiders naar Suriname zijn gelokt en daar onder exact dezelfde erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld. Er is meer dat zich verbindt met Nederland en Amsterdam en ons slavernijverleden dan wij zouden kunnen denken. Het is in zekere zin één grote diaspora waarin al die mensen zich bewegen. De herdenking is vooral een witte kant. De zwarte kant vind je terug in de generaties van de afstammelingen van de slaven ná de afschaffing. Want die geschiedenis heeft een veelheid aan psychische en sociale problematiek voortgebracht.  Dan is het van belang dat ook mensen in Nederland weten dat dit onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis.'  

free publicity

Op 14 februari werd het bijzondere jaarverslag met veel pers tijdens een bijzondere manifestatie in het Scheepvaartmuseum aangeboden aan burgemeester Van der Laan.

Alle jaarverslagen en tips