· 

Presenteren; verbeter je presentatie en spreken in het openbaar met onze tips uit de wereld van storytelling

Storytelling is zo ongeveer uitgevonden voor een speech of presentatie. Dat is gewoon storytelling in action. Twaalf tips voor je leiderschapsspeech of presentatie uit de wereld van storytelling.

CEO houdt een speech, lezing, presentatie, toespraak
Spreken in het openbaar; daar is storytelling zo ongeveer voor uitgevonden.

Iedereen staat wel eens voor een groep. CEO's, HR-directeuren en afdelingsmanagers zelfs heel vaak. Some hate it, some love it. Maar dat zegt niks over het resultaat. Wat werkt nou wel en wat niet? Om bij dat laatste te beginnen: opsommingen. En toen dit, en toen dat. Werkt niet. Nu niet en nooit niet. En waarom niet? Omdat we een referentiepunt missen. En dat referentiepunt ben je als spreker zelf. De eerste persoon enkelvoud is dé persoonsvorm van de verteller. Het vermijden daarvan maakt een speech afstandelijk en onpersoonlijk. Het komt ook onnatuurlijk over. Iedereen ziet je daar staan. Dus tip 1: maak het persoonlijk.

'The only reason to make a speech is to change the world.'

J.F. Kennedy

Mooi recent voorbeeld van de perfecte speech. Dit is wat je van een PM verwacht: meeslepend, visie en humor. Bravo Boris!

presentatie, Speech of toespraak

Is het woordje 'ik' niet verdacht? Tja, ego is een beest dat je voor een presentatie maar beter in zijn kooi kunt houden. Je moet juist identificatieruimte creëren. Je gehoor moet zich met je verhaal kunnen identificeren. Dus niet: ik heb dit en ik heb dat, maar meer verhalend: 'Ik las vanmorgen in de krant dat...', 'U heeft onlangs vast wel gehoord dat...'   ‘Ik hoorde dat ...’,  ‘Ik kwam laatst ...’,  ‘Toen ik ...’. Want dat is tip 2: pluk voorbeelden uit het echte leven. Anekdotiek waarin iedereen zich kan herkennen. Logisch, want wat is nou de bedoeling van een speech, presentatie, lezing of toespraak? Wat wil je bereiken? Dat je je gehoor (klanten, relaties, medewerkers) meeneemt in je verhaal en zo je boodschap naar binnen kunt fietsen. 

Tips en adviezen komen uit mijn eigen praktijk als praatjesmaker, moderator, dagvoorzitter en workshopleider

troonrede

Zoals elk verhaal bestaat elke presentatie uit drie delen: opening, midden en slot. En ook die delen zijn weer onderverdeeld in een opening, een middendeel en een slot. Al die negen elementen smeed je aan elkaar met 'bruggetjes', terwijl je de rode draad vasthoudt. En die rode draad is een weg naar een doel. En dat is het punt dat je wilt maken, de boodschap die je over de Bühne wilt brengen. Niet drie, niet twee, nee één. In de speech hierboven van Boris Johnson is de boodschap: We can do this! Het is een motivational speech (doel). Voor belangrijke institutionele toespraken is dit natuurlijk een crime. Voor een State of the Union of de Troonrede door koning Willem Alexander worden vaak meer dan twintig (!) versies geschreven en uiteindelijk vlucht iedereen in een gecastreerde uiteenzetting omdat elk woord op een goudschaaltje wordt gewogen. Het enige positieve dat je ervan kunt zeggen is dat je niet kunt zeggen dat er iets niet klopt of iets niet in staat. Maar mijn hemeltje, als dát de bedoeling is van een speech, dan kun je er beter een nota van maken en uitdelen. 

drie valkuilen bij een leiderschapsspeech of presentatie

De drie beruchtste valkuilen voor een presentatie zijn:

1. De verstopper. De spreker blijft zich in algemeenheden en abstracties hullen. Of in jargon, in clichés of slaat door in beeldspraak. Je krijgt als luisteraar geen connectie met de spreker, althans met diens verhaal. Je zoekt steeds panischer naar de clou. Waar is dit op gebouwd? Waar gaat dit heen?

2. Dan heb je de spuier. De dikdoener. Die wil laten zien hoeveel hij wel niet weet en wie hij (ja, vaak mannen) wel niet kent (name dropping). Maar ondertussen gaat hij voorbij aan de essentie, namelijk dat je in een verhaal een punt wilt maken. 

3. En dan heb je de punt-zak-specialist; een nerveuze spreker die bang is dat hij iets vergeet en zich daardoor verliest is een woud van details. Het is, behalve misschien in een wetenschappelijk discours, ook geen kwestie van zoveel mogelijk kennis spuien. De puntzak-specialist begint vaak nog bij de stam, kruipt via de eerste tak naar een zijtak, springt opnieuw naar een zijtak en ... opeens ben je hem kwijt in het gebladerte. Hij zit daar ergens verborgen, dat weet je, want je hoort het geluid uit die richting komen als een grijs vel vol kleine lettertjes. 

visualiseren bij presenteren

Dus is er maar één vraag die je je in de voorbereiding stelt: wat is je kernboodschap? Wat is de kernzin? Wat is het kernwoord? En die kernzin hangt uiteraard samen met het doel van de toespraak. Dat doel bepaalt ook de vorm. Als je vervolgens de kernzin te pakken hebt, kun je eigenlijk ook niks vergeten. Vervolgens probeer je het kernwoord uit de kernzin te visualiseren. Een mooi voorbeeld van visualiseren: in de film The Big Short legt de hoofdrolspeler aan een groep bankiers uit waarom het banksysteem op ontploffen staat en hoe ze daar van kunnen profiteren. Hij demonstreert zijn punt met een Janga-puzzel, een toren van losse houten blokjes. Op de blokjes staan de ratings van grote en kleine banken, met de zwakste ratings, triple B, onderaan de toren en de beste ratings, triple A bovenaan. In een oogwenk snap je het probleem: zwakke banken trekken de sterke banken om. Aan de onderkant haalt hij telkens een blokje weg, tot de hele stapel omvalt: ‘This is America's housing market.’

Presentatie en speech en spreken in het openbaar
Spreken in het openbaar; maak het aanschouwelijk

Een researcher liet op het scherm een levensgrote koekjestrommel zien en begon zijn presentatie als volgt: ‘Mijn moeder verstopte altijd dit soort bewaarsystemen in huis, want ik at alles op wat ik maar in mijn vingers kreeg. Eigenlijk heb ik van mijn moeder geleerd hoe je heel snel goed moet zoeken. Die permanente zoektocht in mijn jeugd is de reden dat ik nu als researcher verantwoordelijk ben voor …’

 Bob Duynstee studeerde rechten, heeft een journalistieke achtergrond. Bob heeft in de jaren 2007 - 2014 een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar het fenomeen storytelling. Daarnaast is hij moderator en dagvoorzitter en wordt hij door bestuurders, actievoerders en politici ingehuurd als speechwriter.

meer weten?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0