top of page
Serie workshops Kamerbrieven Schrijven

Serie workshops Kamerbrieven Schrijven

Ministerie van OCW

Kennis delen

Workshop

Vraag aan ons: "Kunnen jullie onze beleidsambtenaren trainen in het puntig en meer verhalend verwoorden van beleidsvoorstellen in Kamerbrieven?"


Toelichting

Ministers en staatssecretarissen hebben beleid te verdedigen in de Tweede Kamer. Ze dringen er bij hun beleidsambtenaren op aan om het beleid in Kamerbrieven op een minder ambtelijke manier -lees: meer politieke manier- onder woorden te brengen. Dat is een uitdaging voor beleidsambtenaren. 


Werkwijze

Een uitgebreide debriefing na een analyse van een serie Kamerbrieven en korte interviews met Kamerbriefschrijvers rondom de vraag waar ze behoefte aan zouden hebben.


In workshops reflecteerden we samen met beleidsambtenaren op de analyse van de Kamerbrieven en bepaalden we hun leerbehoefte. 


Vervolgens hebben we deelnemers via oefeningen vertrouwd gemaakt met verschillende perspectieven van waaruit Kamerbrieven geschreven kunnen worden en welk effect dat heeft. Dan ging het om het eigen perspectief, dat van de minister, dat van de oppositie en dat van de onpartijdige derde (journalistiek). 


Tegelijkertijd reikten we deelnemers een basisstructuur aan en praktische handvatten om Kamerbrieven op te stellen. Loslaten om anders vast te pakken was het motto. 


Resultaat

"De structuur die werd aangereikt om onder tijdsdruk een stuk te schrijven, vond ik handig. Dat is namelijk iets wat op het ministerie vaak speelt."


"Ik heb er veel aan gehad, veel oh-ja en aha-momentjes. Wat ik heel verhelderend vond was de structuur om snel een outline voor een Kamerbrief te maken."


"De storytelling-lessen heb ik met succes gebruikt in een motivatiebrief voor een studiereis vanuit ons ministerie naar Washington en New York."Tags:

schrijven

bottom of page