top of page
Training Opiniestuk Schrijven

Een thought leader positioneert zichzelf als autoriteit in zijn kennisveld. Voor zo'n strategie is het delen van kennis en expertise essentieel.


Lees meer over 

thought leadership.

Training Opiniestuk Schrijven

BMC

Kennis delen

Training

Vraag van BMC (Yacht/Randstad) aan ons: "Kunnen jullie onze consultants trainen in het schrijven van opiniërende blogs en opiniestukken in social en publieke media?"


Toelichting 

Consultants, Kamerbriefschrijvers, wetenschappers en zelfs advocaten zijn niet altijd gewend om op een overtuigende manier hun punt te maken. Het schrijven van een opiniestuk vraagt, behalve inhoudelijke kennis, ook om een journalistieke attitude voor de presentatie en een quasi juridische weging van de argumentatie. Dat lijkt ingewikkelder dan het is. Met een aantal basisregels en wat sterke voorbeelden help je deelnemers goed op pad.   


Bij die journalistieke principes gaat het om begrippen als identificatie, perspectief en verbeelding, om de invalshoek en een serie praktische tips. Bij de meer juridische aspecten gaat het om de kracht van argumenten en de redenering. 


Deze training werpt niet alleen vruchten af bij opiniërende blogs en opiniestukken, maar scherpt ook de geest voor adviesrapporten, position papers, whitepapers, offertes en presentaties. 


Uitvoering

Het referentiepunt voor de training is een opiniestuk in een landelijke krant. Voor de training schrijven deelnemers een proefstuk (opiniestuk) onder begeleiding.


De training zelf duurt een dagdeel (4 uur) met een maximum van 5 deelnemers i.v.m. het kunnen bespreken van de proefstukken. Doel is om te komen tot publicabele opiniestukken over het eigen vakgebied; in het geval van BMC was dat onderwijs en zorg.


Wat helpt

Door de proefstukken vooraf krijg je een goed beeld bij de leerdoelen voor de training.


Resultaat

"Voor mij was het belangrijkste leerpunt hoe je een tekst moet structureren en hoe je verbindingen legt. Dat heeft mij echt houvast gegeven."


"Heel prettige workshop. Ik vond de schrijf- en structuur tips handig. Dan weet je hoe je moet beginnen. Ik kon het ook meteen in de praktijk brengen."


"Ik heb meteen mijn niet-gepubliceerde artikel weer opgepakt en begreep nu wat er aan schortte en hoe ik het wél gepubliceerd kan krijgen."

Tags:

opinie vormen, schrijven, argumenteren, opiniestuk schrijven

bottom of page