top of page
Evaluatie Bouwproject De Balk

Een thought leader positioneert zichzelf als autoriteit in zijn kennisveld. Voor zo'n strategie is het delen van kennis en expertise essentieel.


Lees meer over

thought leadership.

Evaluatie Bouwproject De Balk

Gemeenteraad Amsterdam

Positioneren

Thought leadership

Kennis delen

Vraag aan ons: “Kunnen jullie het bouwproject ‘De Balk’ en de rechtszaken die daaruit voortvloeiden evalueren?”


Toelichting

Door schade aan een bouwproject kon de ontwikkelaar niet beginnen. De rekening liep op. De gemeente legde de schuld (en de gevolgschade) bij de aannemer. Die kaatste de bal echter terug.


Uiteindelijk gaf de rechter de aannemer in twee instanties gelijk. Met een miljoenenschade voor de gemeente tot gevolg.


Werkmethode

De opdracht kwam uit de gemeenteraad. De uitvoering lag hoogst gevoelig. Wat vooral niet mocht gebeuren is dat de hoofdrolspelers aan de kant van de gemeente dicht zouden slaan.


Het was het zaak om heel precies te weten hoe de vork hier in de steel zat. We hebben als voorwaarde gesteld dat we ook de aannemer mogen spreken. Die bleek daartoe bereid, wat overigens heel wat kou uit de lucht heeft gehaald.


Na bestudering van de stukken en oriënterende interviews, volgden gerichte interviews met een focus op relevante oorzaak-gevolg verbanden, waarbij het gevolg werd gedefinieerd als de uitspraak van de rechter in twee instanties.


Resultaat

Een belangrijke conclusie was dat er een verschil bestaat tussen bouwtechnische risico’s en juridische risico’s, maar dat juridische risico’s zich kunnen manifesteren als de bouwtechnische risico’s a) niet goed in beeld gebracht zijn, b) wel in beeld zijn, maar niet goed worden ingeschat.


Presentaties achteraf

Over deze evaluatie hebben we een serie lezingen gegeven aan diverse diensten in Amsterdam onder de titel Evaluatie van een dure misrekening.

Tags:

evaluaties, interviews, presentatie, workshop

bottom of page