Het gepubliceerd krijgen van een artikel in een krant, tijdschrift, vakblad of op een online forum is niet geen hogere wiskunde. Online is het zelfs nog een tikkeltje minder lastig om de poortwachters mee te nemen in je verhaal. Hoe krijg je een artikel gepubliceerd?

Mijn eerste artikel was een stuk op de opiniepagina van de Volkskrant dat aanvankelijk werd geweigerd. Het ging over de relatie tussen ouders en kinderen met betrekking tot de ziekte polio. Polio stak begin jaren negentig op de Veluwe weer de kop op. Mijn stelling was dat een religieuze appreciatie van ouders ondergeschikt was aan het kennelijke belang van het kind. En dat belang was (is) het voortbestaan.
De Volkskrant lichtte in extenso toe waarom ze het stuk niet zouden plaatsen. Het was nog in de tijd van de floppy's, dus haalde ik het stuk op de Wibautstraat op om het vervolgens bij een redacteur van Vrij Nederland af te geven. Die liet een week later weten er niks in te zien. Nadat ik de floppy had opgehaald, fietste ik in de stromende regen naar huis en kwam weer langs de redactie van de Volkskrant. Ik zie me nog denken: wat maakt het uit... en leverde de floppy opnieuw af bij de redactie van de opiniepagina. De volgende dag stond het stuk op de opiniepagina van de Volkskrant.
tips voor het publiceren van een (online) artikel
- Dus de eerste tip is: doorzetten!
- Pols eerst een redacteur van het online forum, de krant of het tijdschrift dat je wilt benaderen. Bedenk dat de enige vraag die een redacteur zichzelf stelt, de vraag is of de (online) lezer in het onderwerp, de invalshoek of de opinie geïnteresseerd is. Als je dat weet, interesseert, kun je de redactie benaderen. Het is altijd beter om een artikel bij een specifieke redacteur aan te kaarten in plaats van de redactie in het algemeen. Kijk dus eerst wie je precies hebben moet.
- Een kort telefoontje werkt het beste. Kijk even welk tijdstip voor de redacteur het meest rustig is. En dat is niet vlak voor een deadline. Vraag het redactiesecretariaat naar het juiste moment.
- Heeft de redacteur in kwestie helemaal geen tijd, vraag dan het emailadres en stuur hem/haar je stuk.
- Als je je artikel telefonisch aankaart, doe dat dan kort en bondig. Waarschijnlijk zegt de redacteur: 'Stuur maar op'. Dan is het toch wijs om samen tot een afspraak te komen over inhoud, lengte, toon, beloning en mogelijke aanleverdatum. Voor opiniestukken wordt overigens niet betaald en ook op fora als Frankwatching krijg je geen vergoeding.
- Als het niet hoeft, leg dan niet meteen een kant en klaar artikel voor (ook al heb je je artikel al klaar). Betrek de input van de redacteur in je artikel.
- Redacteuren van vakbladen en specifieke online fora zijn doorgaans gemakkelijker te benaderen. Maar ook daar is het belangrijk dat je het gesprek goed voorbereidt en openstaat voor de input van de (web)redacteur.
- Denk van tevoren al na over een of twee alternatieven, mocht de redactie of redacteur toch van publicatie willen afzien.
- Bedenk dat kranten liever niet artikelen plaatsen van anderen, als ze die artikelen zelf ook hadden kunnen c.q. moeten schrijven. Dus artikelen met een hoge nieuwswaarde kun je wel vergeten, tenzij je klokkenluider bent.
- Lees ook: hoe schrijf je een goed artikel?
Bob Duynstee schreef van 1990 tot 2000 schreef ik voor landelijke bladen als NRC, Volkskrant, FD, AD, Elsevier, HP/deTijd, De Journalist, COMMUNICATIE, Advocatenblad, Binnenlands Bestuur en een hele reeks andere bladen.
EEN KENNISMAKINGSGESPREK VIA ZOOM OF TEAMS IS KOSTELOOS EN VRIJBLIJVEND
verder lezen?
Kijk op: Een goed artikel schrijven
Kijk Op: Opiniestuk schrijven; 28 tips
Kijk op: Hoe schrijf je een wervende tekst
Kijk op: Vakboek maken of managementboek maken
Kijk op: Magazine maken; welk verhaal vertel je eigenlijk?
Kijk op: Zo schrijf je een persbericht dat opgepikt wordt
Kijk op: Free publicity; hoe krijg ik een artikel gepubliceerd?
Kijk op: Hoe schrijf je een column?
Kijk op: Schrijftraining voor hoogopgeleiden
Kijk op: De kunst van het interviewen
Kijk op: Goeie tekstschrijver kost duur
Kijk op: Ghostwriter en ghostwriting; niks geheimzinnigs aan
Reactie schrijven