top of page

Thought leadership

Kennisdocumenten hebben elk specifieke kenmerken en doelen, zoals:

 

 • informeren

 • uiteenzetten van standpunten

 • diepgaande analyses bieden

 • presenteren van beleidsvoorstellen

 • geven van een persoonlijke mening 

 • standpunten  verdedigen

 • discussies beïnvloeden 

 • partijen op één lijn krijgen

 • verstrekken van verhalende content

 

In diverse contexten, zoals politiek, zakelijk, academisch of journalistiek. 

 

 

Overeenkomsten:

 • Alle kennisdocumenten bevatten vaak analyse, argumentatie of aanbevelingen over een bepaald onderwerp.

 • Ze dienen om informatie over te brengen en lezers te informeren of te overtuigen.

 • Elk type document heeft een specifiek doel en een bepaalde doelgroep waarvoor het is bedoeld.

Het belang van een thought leadership positionering in organisaties

Als je je dan toch wilt onderscheiden, dan maar beter als een autoriteit in je werkveld. Dat doe je effectief met een thought leadership strategie. Wat houdt thought leadership precies in en waarom is het relevant voor alle organisaties?


Wat is thought leadership?

Thought leadership is een strategie waarbij een organisatie zich positioneert als autoriteit in het eigen kennisveld door het delen van waardevolle kennis en expertise. Dat gaat dus verder dan alleen het promoten van je product of dienst; het draait om het delen van inzichten en het bieden van oplossingen voor uitdagingen binnen een bepaalde branche.


Relevantie voor alle organisaties

Hoewel thought leadership vaak wordt geassocieerd met kennisintensieve bedrijven, is het belangrijk op te merken dat elke organisatie, ongeacht de sector, thought leadership kan nastreven. Of je nu een start-up bent of een gevestigde onderneming, het streven naar thought leadership kan je helpen om je te onderscheiden van concurrenten terwijl je tegelijkertijd een sterke reputatie opbouwt.


Externe en interne aspecten

Het delen van kennis en expertise is niet alleen van belang voor externe doeleinden, zoals het versterken van de customer loyalty, het aantrekken van nieuwe klanten en het vergroten van de naamsbekendheid, maar draagt intern ook bij aan een cultuur van continue verbetering en kennisdeling binnen de organisatie.


Domein van uitblinken

Een essentieel onderdeel van thought leadership is het bepalen van het domein waarin je als organisatie wilt uitblinken. Dit kan een specifiek nichegebied zijn binnen je vakgebied waarover je diepgaande kennis en ervaring hebt. Let er dan wel op dat je op dat specifieke gebied ook de grootste omzet of de hoogste marges maakt. Door te blijven focussen op dit domein, bouw je een thought leadership positionering op.


Belonen van publicaties

Om een thought leadership strategie binnen je organisatie te stimuleren, is het belangrijk om het publiceren van kennis en expertise te belonen. Dit kan bijvoorbeeld door het opzetten van een beloningssysteem voor medewerkers die actief bijdragen aan het delen van waardevolle content.


Cultuur van leren

Een cultuur van leren is onmisbaar voor het succes van een thought leadership strategie. Zorg ervoor dat je organisatie een omgeving creëert waarin professionals worden aangemoedigd om hun kennis en inzichten te delen, waar fouten maken wordt gezien als een leermoment en waar continue groei en ontwikkeling worden gestimuleerd.


Publicatie en interactie

Een regelmatig publicatieschema is cruciaal voor het behouden van de aandacht van je doelgroep en het opbouwen van geloofwaardigheid als thought leader. Zorg ervoor dat je hoogwaardige en relevante inhoud publiceert die educatief, informatief en waardevol is voor je doelgroep. Dat kan bijvoorbeeld een keer per jaar met een thematisch magazine, een aantal keren per jaar met whitepapers en wekelijks met posts op social media of op de eigen website.


Educatieve en informatieve inhoud

Het succes van een thought leadership strategie hangt af van twee factoren af: de kwaliteit van de inhoud en het perspectief dat je daarbij kiest. Zorg ervoor dat je content educatief en informatief is vanuit het perspectief van je doelgroep. Zo maak je jezelf relevant voor je doelgroep.


Diverse kanalen

Naast je eigen website, zijn er tal van andere kanalen die je kunt gebruiken om je thought leadership te verspreiden. Denk aan sociale media, gastbijdragen op gerenommeerde platforms, of het deelnemen aan branche-evenementen en conferenties. Door diverse kanalen in te zetten, vergroot je je bereik en kun je een breder publiek bereiken.


Dialoog en training

Het aangaan van een dialoog met je publiek (B2B of B2C) is essentieel voor het opbouwen van betrokkenheid en het versterken van je thought leadership positie. Reageer op opmerkingen, vragen en feedback en zie vragen en visies van je doelgroep als een kans. Door actief te communiceren, bouw je een band op met je publiek en vergroot je de geloofwaardigheid van je organisatie.


Training Opiniestuk Schrijven

Het schrijven van opiniestukken kan een effectieve manier zijn om je expertise te delen en je thought leadership positie te versterken. De training scherpt niet alleen het denken voor opiniestukken aan, maar ook voor whitepapers, position papers, adviesrapporten, offertes en presentaties. Overweeg om professionals binnen je organisatie een training opiniestuk schrijven aan te bieden, zodat zij hun gedachten en inzichten op een overtuigende manier kunnen delen met een breder publiek en doe je voordeel met de bijeffecten.


Conclusie

Thought leadership is een krachtige strategie die organisaties kunnen helpen om zich te onderscheiden, vertrouwen op te bouwen en op een inhoudelijk-relevante manier relaties op te bouwen met hun doelgroep. Door te focussen op het delen van kennis en expertise, het creëren van waardevolle content, te kiezen voor het perspectief van de kant en het aangaan van een dialoog met je publiek, kun je jezelf positioneren als een autoriteit in je markt.Lees onze blog Tips voor een thought leadership positionering

bottom of page